Analyse
BCP 11 jaar geleden - maandag 25 september 2006

Het halfjaarresultaat bevestigt de juistheid van de strategie en weerspiegelt de groei van de activiteiten in het buitenland.

Lonende strategie

Het halfjaarresultaat van de Portuges bankier bevestigt de juistheid van de strategie en weerspiegelt de groei van de activiteiten in het buitenland.
Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De halfjaarwinst lag 30,7 % hoger dan in de eerste helft van 2005. Eenmalige elementen niet meegerekend (meerwaarde op de verkoop van Interbanco) bedroeg de hausse 19,5 %, in lijn met onze verwachtingen. Het resultaat leed weliswaar onder de inkrimping van de rentemarge (verschil tussen debet- en creditrente) in Portugal, maar dat werd meer dan goedgemaakt door de stijging van de inkomsten : BCP inde in totaal 10,8 % commissielonen meer, en in het buitenland 24,4 % meer. De mooie prestatie is ook te danken aan de strategie van BCP die mikt op een rationalisering van de kosten, een verbetering van de efficiĆ«ntie en een toename van de activiteit, vooral in het buitenland. De buitenlandse activiteiten genereren momenteel 15 % van de deposito's, 12 % van de toegestane kredieten en 10% van de totale winst. BCP is nog altijd uit op expansie in Polen en Griekenland en bestudeert de mogelijkheid om zijn entree in RoemeniĆ« te maken. Wat het bod op BPI betreft, is het nog een tijdje wachten op het akkoord van de concurrentiewaakhonden. Bovendien vrezen we dat het huidige bod weinig kans maakt wegens te laag. We trekken onze winstraming voor 2006 van 0,20 EUR per aandeel op tot 0,22 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 2,44 EUR

 

Deel dit artikel