Analyse
Total 12 jaar geleden - vrijdag 4 augustus 2006

De Franse oliegroep presteerde in het tweede kwartaal zwakker dan de concurrentie maar haar perspectieven blijven vrij behoorlijk.

Zeer tijdelijk dipje

De Franse oliegroep presteerde in het tweede kwartaal zwakker dan de concurrentie door een terugval van de productie en een zwakke stijging van de resultaten in raffinage en distributie. Maar de perspectieven blijven vrij behoorlijk. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

In het tweede kwartaal steeg de winst van Total slechts met 14 %, hoewel de olieprijs in die periode 35 % hoger ging. Dat de winstgroei van Total achterbleef op die van de concurrenten is te wijten aan een forse daling van de productie. De oorzaken daarvoor waren onder meer de incidenten in Nigeria en de voorziene tijdelijke onderbreking van de productie in de Noordzee en in Angola omwille van onderhoudswerken. Toch behoudt Total zijn optimistische doelstelling om de productie tussen 2005 en 2010 jaarlijks gemiddeld met 4 % te verhogen, een cijfer dat hoger ligt dan bij de meeste concurrenten. Vooral een nieuw olieveld in Angola, dat in 2007 in gebruik zal worden genomen, moet daartoe bijdragen. Ook in de raffinage en de distributie was er in het tweede trimester een dipje, maar ook dat lijkt tijdelijk. Total werd immers afgestraft voor zijn sterke verankering in Europa, waar de winstmarges de jongste tijd beduidend minder snel stegen dan in de VS. Maar er is geen reden tot ongerustheid : de groep blijft erg stevig. Dat Total voort eigen aandelen inkoopt toont ook het vertrouwen. Voor 2006 en 2007 tippen we op een winst per aandeel van 6,00 en 5,80 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 52,00 EUR

Total is een geïntegreerde Franse olie- en gasgroep, nummer vier op wereldniveau (van exploratie en productie over raffinage tot distributie).

Deel dit artikel