Analyse
Pfizer 12 jaar geleden - maandag 3 juli 2006

In het kader van de verdere rationalisering heeft de groep de divisie vrije geneesmiddelen tegen een goede prijs van de hand gedaan.

Voordelige verkoop

In het kader van de verdere rationalisering heeft de groep de divisie vrije geneesmiddelen tegen een goede prijs van de hand gedaan.
Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

De Amerikaanse farmagigant stoot zijn vrije geneesmiddelen af, een weinig strategische activiteit die slechts 8 % van de omzet genereert. Ze was in de portefeuille terecht gekomen via de talrijke overnames die de groep de laatste tijd gedaan heeft in de wedloop naar de eerste plaats op de markt van geneesmiddelen op recept. Zo slorpte ze haar concurrenten Pharmacia en Warner-Lambert op (ten einde de hand te leggen op verschillende blockbusters, waaronder Lipitor, het meest verkochte medicament ter wereld) en die twee laboratoria bezaten een kleine divisie vrije geneesmiddelen. Voor een gigant als Pfizer stelde deze activiteit niet veel voor, maar voor labo’s die daarvan hun kernactiviteit maken, was ze niet zonder belang. Ze werd dan ook de inzet van een biedstrijd, op het einde waarvan het Amerikaanse Johnson&Johnson met de buit aan de haal ging. De 13,5 miljard dollar (meer dan verwacht) die Pfizer opstrijkt komt een al goed gevulde oorlogskas aandikken die zal gebruikt worden voor de terugkoop van eigen aandelen (voor 17 miljard dollar over twee jaar). Wij verwachten voor dit jaar nog altijd 2 USD winst per aandeel en voor 2007 tippen we op 2,12 USD (vóór uitzonderlijke kosten).

Koers op het moment van de analyse : 23,47 USD

Het Amerikaans farmaceuticabedrijf Pfizer, wereldwijd de nummer 1 voor geneesmiddelen op recept. Tot zijn meest bekende geneesmiddelen behoren Aricept, Celebrex, Diflucan, Lipitor, Neurontin, Norvasc, Viagra, Xalatan, Zithromax, Zoloft, Zyrtec.

Deel dit artikel