Analyse
E.ON 11 jaar geleden - woensdag 19 juli 2006

Het Duitse E.ON dreigt zijn Spaanse ambities te moeten opgeven, maar de overeenkomst met het Russische Gazprom plaatst de groep in een gunstige positie tegenover de concurrentie.

Verstevigt positie in Russisch gas

Het Duitse E.ON dreigt zijn Spaanse ambities te moeten opgeven, maar de overeenkomst met het Russische Gazprom plaatst de groep in een gunstige positie tegenover de concurrentie.
Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

E.ON en Gazprom sloten een overeenkomst over een belangrijke ruil van activa. Zo zou E.ON (de uiteindelijke beslissing wordt eind 2006 verwacht), in ruil voor een minderheidsbelang in zijn activa in de Hongaarse gas- en elektriciteitsdistributie, 25 % verwerven van een reusachtig gasveld van Gazprom in Siberië. De groep wordt daarmee eigenaar van een bijkomende 10% van het gas dat ze verdeelt (benadert dan zelfs met rasse schreden zijn doelstelling van 15 à 20 %) en komt daardoor minder bloot te staan aan de volatiele gasprijzen, en dit alles zonder de controle op zijn Hongaarse activiteiten te moeten opgeven. Volgens de directie zal de operatie een positief effect hebben op de bedrijfswinst, ook al blijven er enkele vraagtekens over de details van de transactie. We behouden onze winstramingen (zonder uitzonderlijke elementen) op 6,85 EUR per aandeel voor 2006 en op 7,50 EUR voor 2007. In het fusieproject met het Spaanse Endesa heeft E.ON nog steeds af te rekenen met een lokale concurrent Gas Natural. Hier zal de Spaanse reguleringsinstantie van de energiemarkt weldra zijn advies geven. Gezien de nationale belangen die op het spel staan zou E.ON wel eens een aantal voorwaarden (bijvoorbeeld het afstoten van Ruhrgas) kunnen opgelegd krijgen, die de groep ertoe dwingen de handdoek in de ring te gooien. Ongetwijfeld een harde klap, maar niet dramatisch volgens ons, gezien de talrijke opportuniteiten die elders nog aanwezig zijn.

Koers op het moment van de analyse : 86,30 EUR

E.ON is de grootste Duitse elektriciteits- en gasmaatschappij en de tweede grootste stroomproducent van het UK. Stevig ingeplant in Nederland, Scandinavië, Zwitserland en Oostenrijk. In termen van beurskapitalisatie wereldwijd het tweede grootste nutsbedrijf, na het Franse EDF.

Deel dit artikel