Analyse
ASML Holding 11 jaar geleden - vrijdag 14 juli 2006

ASML bewijst andermaal dat het aan de spits van de technologie staat. De beleggers houden er volgens ons echter niet voldoende rekening mee dat het huidige activiteitspeil moeilijk vol te houden is.

Opnieuw technologisch hoogstandje

ASML bewijst andermaal dat het aan de spits van de technologie staat. De beleggers houden er volgens ons echter niet voldoende rekening mee dat het huidige activiteitspeil moeilijk vol te houden is en dat er de op middellange termijn een afkoeling te verwachten is. Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

Zopas verscheen de XT:1900i op de markt, de opvolger van de XT:1700i. Het systeem is uitgerust met het laatste lithografische procédé door immersie, een nog erg jonge technologie die het mogelijk maakt een groter aantal geïntegreerde schakelingen op een siliciumschijfje aan te brengen en de productiekosten van een elektronische chip te doen dalen. Daarmee bewijst ASML andermaal dat het nog steeds aan de spits van de ontwikkelingen staat. Canon bijvoorbeeld zou deze technologie pas in 2007 op de markt brengen. ASML rekent erop dit jaar al zo’n 20 à 25 machines met immersietechnologie te zullen verkopen. De groep heeft overigens verklaard dat de omzet in het tweede kwartaal zowat 38 % hoger zal liggen dan in het eerste. Ze houdt er evenwel rekening mee dat het groeiritme van de bestellingen vanaf de tweede helft van het jaar zal afnemen (cyclische vertraging in de halfgeleidersector), wat zich in 2007 zou vertalen in een daling van de activiteit. Voor dit jaar ramen we de winst per aandeel op 0,79 EUR (0,64 EUR in 2005), maar voor 2007 verwachten we slechts 0,65 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 15,03 EUR

De Nederlandse groep ASM Lithography Holding levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes.

Deel dit artikel