Analyse
ICI 11 jaar geleden - maandag 12 juni 2006

De vorige herstructurering was lonend, maar de blijvende kwetsbaarheid van de financiële situatie maakt een nieuwe ingreep onvermijdelijk.

Nieuwe herstructurering

De vorige herstructurering was lonend, maar de blijvende kwetsbaarheid van de financiële situatie maakt een nieuwe ingreep onvermijdelijk. De koers houdt al rekening met de eventuele effecten. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

In 2003 zette ICI een herstructurering in de steigers om de kwalijke gevolgen van zijn belabberde investeringen in de fijne chemie van het einde van de jaren negentig te verhelpen. Zoals verwacht zullen de doelstellingen van dat herstelplan (verminderen van de schulden en een besparing van zowat 12 pence per aandeel vóór belastingen) in 2007 bereikt worden. Maar omdat zijn financiële situatie kwetsbaar blijft, is ICI verplicht om drastischer maatregelen te nemen. De groep heeft daarom een van haar vier dochters (Uniqema), goed voor 11 % van de omzet in de etalage gezet en een nieuw herstelplan uitgewerkt. Dat plan zal in totaal 340 miljoen pond kosten (grotendeels gespreid over de eerste drie jaar) en moet vanaf 2011 elk jaar 170 miljoen aan besparingen opleveren (ongeveer 14 pence per aandeel vóór belastingen). Er worden zowat 7 % banen geschrapt en er komen maatregelen om de algemene kosten terug te dringen en de efficiëntie van de productievestigingen en van de commerciële ploegen te verhogen. Minpunt : er is nog altijd een zwaar deficit op het pensioenplan (zowat 1,5 miljard pond).
We mikken voor 2006 op een winst per aandeel van 22,5 pence.

Koers op het moment van de analyse : 346,00 pence

ICI is een zeer internationale Britse chemiegroep, actief in verschillende takken van de chemie (verven, tussenproducten voor cosmetica, smaakstoffen, andere toepassingen voor voedings- en verzorgingsproducten, en tal van andere specialiteiten). Een diversificatie die niet altijd gunstig was.

Deel dit artikel