Analyse
Volkswagen VZ 12 jaar geleden - donderdag 4 mei 2006

Een herstructurering is meer dan ooit noodzakelijk. Het heeft veel voeten in de aarde om daarover een goed akkoord te bereiken.

Nieuwe herstructurering

Een herstructurering is meer dan ooit noodzakelijk. Het heeft veel voeten in de aarde om daarover een goed akkoord te bereiken, maar we gaan ervan uit dat het zal lukken. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

Zonder niet terugkerende elementen steeg de bedrijfswinst in het eerste kwartaal met 55 %. Dat lijkt op het eerste gezicht spectaculair, maar het is toch wat teleurstellend omdat de rentabiliteit van het merk VW minder toenam dan was verwacht, hoewel het aantal verkochte wagens en de omzet met respectievelijk 22 % en 25 % stegen. Toch maken we ons geen zorgen. Enerzijds omdat het management gezien de moeilijke onderhandelingen met de vakbonden ongetwijfeld geen al te optimistische cijfers heeft willen publiceren. Anderzijds omdat sinds enkele trimesters minder boekhoudkundige trucs worden toegepast om de cijfers fraaier te doen ogen en omdat de gegenereerde liquiditeiten toenemen. De rentabiliteit zal in 2006 en 2007 dus normaal toenemen. Maar omdat ze nog lager zal liggen dan bij de concurrenten blijven harde herstructureringsmaatregelen nodig. Hoewel de onderhandelingen daarover (onder meer rond langere werktijden en rond de rationalisering van het gamma) erg moeilijk zullen zijn door de sterke vertegenwoordiging van het personeel en van de vroegere directie in de toezichtsraad, geloven we toch in de goede afloop ervan.

Koers op het moment van de analyse : 43,87 EUR

Volkswagen is de grootste Europese autoconstructeur, eigenaar van de merken VW, Audi, Seat en Skoda.

Deel dit artikel