Analyse
Repsol YPF 12 jaar geleden - maandag 8 mei 2006

De vooruitzichten worden minder rooskleurig in Latijns-Amerika, maar de beurs was al vooruitgelopen op het nieuws.

Tegenslag in Bolivia

De vooruitzichten worden minder rooskleurig in Latijns-Amerika, maar de beurs was al vooruitgelopen op het nieuws. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

In navolging van Venezuela heeft nu ook Bolivia de brandstofsector genationaliseerd. Buitenlandse maatschappijen zijn er niet langer eigenaar van de olie- en gasvelden, maar louter uitbater en zullen dus minder inkomsten opstrijken. Repsol, dat 18 % van zijn reserves in Bolivia heeft liggen en 9 % van zijn productie, is samen met het Braziliaanse Petrobas het belangrijkste slachtoffer van die maatregel. Een nieuwe tegenslag voor de groep die minder dan 4 maanden geleden zijn technisch en economisch exploitabele reserves in dat land met de helft moest verminderen wegens een verstrakking van de fiscaliteit (van 18 naar 50 %).
Op korte termijn zal het effect op de resultaten echter beperkt blijven aangezien in 2005 slechts 3 % van de winst van Repsol uit Bolivia kwam. Wij hadden deze gang van zaken hoe dan ook voorzien en hielden er bij onze schattingen van de dividendgroei al rekening mee. Wat de winst per aandeel betreft, laten we onze ramingen voor 2006 en 2007 voorlopig op 2,50 EUR. Een ding is duidelijk : de Spaanse oliegroep is veel te afhankelijk van Latijns-Amerika (67% van haar reserves), een meer dan ooit risicovolle regio. De nationaliseringen in Venezuela en Bolivia zouden andere landen immers op ideeën kunnen brengen…

Koers op het moment van de analyse : 23,21 EUR

Repsol YPF is een Spaans-Argentijnse olie- en gasgroep, sterk georiënteerd op Latijns-Amerika (2/3 van de reserves).

Deel dit artikel