Analyse
E.ON 11 jaar geleden - donderdag 11 mei 2006

De Duitse energiereus bevestigt zijn doelstellingen na een eerste kwartaal zonder verrassingen.

Profiteerde van strenge winter

De Duitse energiereus bevestigt zijn doelstellingen na een eerste kwartaal zonder verrassingen. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Conform de verwachtingen boekte E.ON in het eerste kwartaal 6 % meer bedrijfswinst (vergelijkbare basis) dankzij de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen en de forse toename (+18 %) van de gasverkoop als gevolg van de lange winter. Dat de winst per aandeel met 18 % steeg was vooral te danken aan de lagere aanslagvoet. De groep realiseerde ook een meerwaarde van 0,57 EUR per aandeel op de verkoop van haar participatie in chemiegroep Degussa, een operatie die kadert in de strategische heroriĆ«ntering op elektriciteit en gas. Voor het ganse jaar houdt het management het bij een lichte stijging van de bedrijfswinst. Wij ramen de winst voor dit jaar op 7,65 EUR (uitzonderlijke resultaten inbegrepen) en voor 2007 op 7,50 EUR. Ondertussen zet de groep haar geografische expansie voort. Na enkele kleinere overnames in Oost-Europa hoopt ze deze zomer nog het Spaanse Endesa binnen te rijven. Maar of ze daarin zal slagen is helemaal niet zeker, want de Spaanse overheid staat resoluut achter de nationale fusie Endesa-Gas Natural. Een mislukking zou een zware klap zijn, ook al zijn de investeringsmogelijkheden in Europa en elders legio. In Rusland bijv. waar E.ON al nauw samenwerkt met Gazprom.

Koers op het moment van de analyse : 93,55 EUR

E.ON is de grootste elektriciteits- en gasmaatschappij van Duitsland en de tweede grootste stroomproducent van het UK. De groep is stevig ingeplant in Nederland, Scandinaviƫ, Zwitserland en Oostenrijk. In termen van beurskapitalisatie is E.ON wereldwijd het tweede grootste nutsbedrijf, na het Franse EDF.

 

Deel dit artikel