Analyse
AstraZeneca 12 jaar geleden - dinsdag 30 mei 2006

Omdat verschillende onderzoeksprojecten mislukten, doet de groep veel overnames en sluit ze diverse partnerakkoorden.

Overnames en partnerakkoorden

Omdat verschillende onderzoeksprojecten mislukten, doet de groep veel overnames en sluit ze diverse partnerakkoorden. Het aandeel is correct geëvalueerd.
HOUDEN.

In het eerste kwartaal steeg de winst per aandeel met 54 % tot 51 pence. Dat was deels te danken aan wisselkoerseffecten en aan de terugkoop van eigen aandelen, maar ook aan een herstructurering en aan het succes van vijf sleutelmedicamenten (bijna 50 % van de omzet), waarvan de verkoop globaal genomen met 25 % steeg. Die medicamenten dateren echter nog van vóór de fusie tussen Astra en Zeneca (1999). In de nieuwe entiteit leveren de onderzoeksinspanningen vooralsnog weinig resultaat op. Onderzoek naar een controversieel middel tegen trombose werd in februari opgegeven, en research naar een behandeling tegen suikerziekte die nochtans al in fase III van de klinische proeven zat, werd onderbroken in mei. De groep reageert sinds enkelen maanden via het afsluiten van partnerakkoorden voor onderzoek. Daarvoor zal in totaal zo’n 1,5 miljard dollar worden uitgetrokken, waaronder 567 miljoen pond voor de overname van de 80 % die AstraZeneca nog niet bezit in het Britse biotechlabo CAT. De groep betaalt 67 % meer dan de koers van CAT vóór de aankondiging van het bod. De technologie voor de ontwikkeling van nieuwe biotechnologische medicamenten van CAT moet de biotechpool versterken die tegen 2010 moet instaan voor minstens een kwart van de nieuwe medicamenten.

Koers op het moment van de analyse : 2849,00 pence

AstraZeneca is één van de 10 grootste farmagroepen ter wereld, in 1999 ontstaan door de fusie van Astra (Zweden) en Zeneca (UK).

Deel dit artikel