Analyse
IBA 12 jaar geleden - zaterdag 29 april 2006

De resultaten over 2006 zouden beter moeten zijn dan die over 2005, maar daarna blijven ze moeilijk te voorspellen.

Protontherapie pept de koers op

De resultaten over 2006 zouden beter moeten zijn dan die over 2005, maar daarna blijven ze moeilijk te voorspellen. Duur aandeel.
VERKOPEN.

Het ergste is misschien wel voorbij (na de verkoop van Sterilisatie en Ionisatie is de groep haar zware schulden kwijt en kan ze zich concentreren op kankerdiagnose en –behandeling), maar met een winst per aandeel van 0,12 EUR waren de resultaten over 2005 andermaal slecht. IBA verkocht in die periode geen enkel protontherapiesysteem (behandeling van tumoren); welnu de gemiddelde verkoopprijs van zo één systeem dat gewoonlijk in 2 à 3 jaar betaald wordt, vertegenwoordigt ±25 % van de omzet 2005. Er is wel beterschap op komst (recent 2 grote contracten in de VS en nog 4 in onderhandeling), maar de afwikkeling van zo’n zware projecten loopt niet altijd van een leien dakje. Zo heeft een Chinese klant de begin 2005 geleverde installatie nog altijd niet volledig betaald. En de diverse marktspelers (Hitachi, Accel…) beconcurreren elkaar keihard aan de hand van financieringsvoorwaarden, zodat het moeilijk is om een idee te krijgen van de rendabiliteit. Wat de verkoop van FDG (contraststof) betreft, die blijft sterk groeien, maar ze brengt niet veel geld in het laatje (een deel van de activiteiten is verlieslatend, een ander nauwelijks in evenwicht). Voor 2006 en 2007 ramen we de winst per aandeel op 0,35 en 0,57 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 13,05 EUR

De Belgische groep IBA fabriceert deeltjesversnellers voor medisch en industrieel gebruik en produceert en verdeelt radio-isotopen.

 

Deel dit artikel