Analyse
Carrefour 12 jaar geleden - vrijdag 14 april 2006

2005 was zeker geen hoogvlieger maar een versnelling van de expansie en het verlaten van niet-rendabele markten moet de groep er weer bovenop helpen.

Omzet Frankrijk terug op goede weg

2005 was zeker geen hoogvlieger maar een versnelling van de expansie en het verlaten van niet-rendabele markten moet de groep er weer bovenop helpen. Duur aandeel. 
VERKOPEN.

Zonder rekening te houden met de verliezen als gevolg van de verkoop van niet-strategische activiteiten steeg de winst in 2005 met 1,2 %, wat iets beter was dan verwacht. De winst per aandeel kwam uit op 2,05 EUR en er wordt een brutodividend van 1,00 EUR uitgekeerd. In het eerste kwartaal van 2006 steeg de omzet – grotendeels dankzij nieuwe winkels en gunstige wisselkoerseffecten – met 8,3 %. Positief was alvast dat de omzet op de Franse thuismarkt opnieuw toenam (beterschap bij de hypermarkten) en dat de groep er marktaandeel terugwon. Op een aantal Europese markten (o.a. België en Italië) had ze het evenwel knap lastig. Ook buiten Europa is het beeld gemengd. In het kader van haar reorganisatie trekt de groep zich nu ook terug uit Zuid-Korea. In China worden de supermarkten verkocht en spitst de groep zich toe op de hypermarkten. Intussen zet Carrefour zijn expansie in een hogere versnelling (record aantal openingen). Dat moet dit en volgend jaar een omzetgroei van 5 à 10 % mogelijk maken. Vanaf 2008 rekent de groep zelfs op ±10 % meer omzet en winst. O.i. nogal hoog gegrepen. Wij mikken op een winst per aandeel van 2,80 EUR in 2006 en van 3,10 EUR in 2007.

Koers op het moment van de analyse : 44,57 EUR

O.m. de zware concurrentie in Frankrijk zorgde ervoor dat Carrefour (vet; basis 100) de laatste jaren achterbleef op zijn sectorgenoten. We verwachten voorlopig weinig beterschap.

Met ruim 12000 hypermarkten, supermarkten, discounts, cash&carry’s en buurtwinkels is Carrefour de grootste Franse distributiegroep en tevens nummer 1 in Europa en nummer 2 in de wereld. Bijna de helft van de omzet wordt in Frankrijk gerealiseerd.

Deel dit artikel