Analyse
Alcatel 11 jaar geleden - dinsdag 4 april 2006

De Franse groep heeft zich verloofd met haar Amerikaanse concurrent Lucent.

Fusie met Lucent

De Franse groep heeft zich verloofd met haar Amerikaanse concurrent Lucent. We verhogen lichtjes onze winstverwachting maar het advies voor dit dure aandeel verandert niet. 
VERKOPEN.

De fusie Alcatel/Lucent doet de wereldnummer 1 in technologie voor vaste telefonie en in de convergentie vast / internet / televisie ontstaan (Cisco blijft nummer één in internet en Ericsson in 3G-mobilofonie). Ze vindt binnen 6 à 12 maanden plaats en wacht nog op de (waarschijnlijke) goedkeuring van de aandeelhouders. Om de concurrentieautoriteiten mild te stemmen, gaat Alcatel alvast zijn strategisch gevoelige activiteiten (satellieten en veiligheid) bij Thales onderbrengen (in ruil voor een pakket aandelen en cash). De leidende posten worden verdeeld, met de huidige voorzitter van Lucent aan het roer en de aandeelhouders van Alcatel krijgen 60 % van het kapitaal. De operatie mikt op 0,60 EUR besparingen per aandeel (vóór belastingen) na drie jaar. De operatie kadert in de algemene fusiekoorts in de telecomsector die bedoeld is om de investeringen te rationaliseren en om de positie t.a.v. de toeleveranciers te versterken. Ze moet de nieuwe entiteit ook wapenen tegen de voornamelijk Aziatische concurrentie. De hoge schuldenlast van Lucent zal echter het financiële profiel van Alcatel verzwakken. Bovendien zijn voor de fusie herstructeringen nodig en moeten technologieën worden gecombineerd, terwijl de concurrentie ondertussen niet stil zit. Voor 2007 verhogen we onze winstverwachting van 0,70 tot 0,75 EUR per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 12,77 EUR

Het beursparcours van de twee leveranciers van telecomuitrustingen die nu verloofd zijn, verliep parallel. Volgens ons zal de fusie de koers van Alcatel (in EUR) niet blijven stimuleren. Het aandeel is volgens ons te duur.

Deel dit artikel