Analyse
Vestas Wind Systems 11 jaar geleden - donderdag 30 maart 2006

Teleurstellende rendabiliteit, inkrimpende marktaandelen en nieuwe kapitaalverhoging.

Waar blijft de winst ?

Teleurstellende rendabiliteit, inkrimpende marktaandelen, een nieuwe kapitaalverhoging, het plaatje is niet erg aantrekkelijk. Bovendien is het aandeel duur.
VERKOPEN.

De Deense windmolenspecialist zag zijn verlies van 1,93 DKK per aandeel in 2004 oplopen tot 8,13 DKK vorig jaar. De omzet steeg nochtans met niet minder dan 52 % tot 26,7 miljard Deense kronen. Maar als er zoveel vraag is naar windenergie, waarom slaagt Vestas er dan niet in om winstgevend te zijn ? De oorzaak moet in de eerste plaats gezocht bij het bedrijf zelf dat er niet in slaagt om zijn projecten behoorlijk te coƶrdineren. Voorts zorgt de gebrekkige kwaliteit van sommige onderdelen ervoor dat de (potentiĆ«le) klanten beginnen te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de windgeneratoren van Vestas. Een en ander had tot gevolg dat de Deense groep vorig jaar 6 % van haar marktaandeel zag verloren gaan aan concurrenten zoals General Electric en Siemens. De nieuwe strategie (The Will to Win) die in mei op poten werd gezet in de hoop het tij te doen keren, heeft tot nu toe nog niet veel opgeleverd. De onderneming is zelfs verplicht om andermaal een beroep te doen op markt (kapitaalverhoging zonder voorkeurrecht).
We laten onze ramingen van de winst per aandeel voor 2006 ongewijzigd op 3,00 DKK. Voor 2007 verlagen we onze prognose lichtjes tot 6,55 DKK.

Koers op het moment van de analyse : 143,75 DKK

Vestas Wind Systems is een Deense onderneming die windmolens ontwerpt, fabriceert, assembleert en onderhoudt.

Deel dit artikel