Analyse
Telefónica 12 jaar geleden - vrijdag 3 maart 2006

De Spaanse telecomgroep zet sterke prestaties neer, maar sleurt een zware schuldenlast mee.

Mooie jaarresultaten

Telefonica is momenteel een van de sterkst presterende telecombedrijven in Europa, maar de hoge schuldenlast maakt ons voorzichtig. Bovendien zullen de concurrentieregels dit jaar wellicht strenger worden. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Vorig jaar boekte de Spaanse telecomgroep 0,91 EUR winst per aandeel, een stijging met 43 % op basis van een 25 % hogere omzet. Ook als we geen rekening houden met de overnames en met de wisselkoersevolutie (erg gunstig in Latijns-Amerika), levert de groep met een omzetgroei van 9,3 % (+4,8 % in de vaste telefonie in Spanje !) een prestatie af waarnaast die van de meeste andere Europese operatoren verbleken. Het dividend wordt iets opgetrokken tot 0,50 EUR bruto. In 2006 wordt O2 in de boeken opgenomen. In het licht van de zwakke prestatie van de Europese mobilofonie begin dit jaar lijkt de prijs die Telefonica eind 2005 voor deze Britse operator betaalde, achteraf wat aan de hoge kant. De groep kijkt nu tegen een enorme schuldenberg aan (geschat op meer dan 50 miljard euro) en zal het inzake overnames dit jaar waarschijnlijk kalmer aan doen. Daarnaast maakte het management bekend dat het zijn telefoonboeken in de etalage wil zetten (prijs ca. 2 miljard euro). Het valt ondertussen te vrezen dat de reglementering dit jaar strenger zal worden. Voor 2006 en 2007 ramen we de winst per aandeel op 1,05 en 1,15 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 13,13 EUR

Grootste telecomoperator in Spanje en Latijns-Amerika (bijna 36 % van de geschatte omzet 2006). Daarnaast heeft de groep ook media-activiteiten (4 % van de omzet).

Deel dit artikel