Analyse
Pirelli 11 jaar geleden - donderdag 16 maart 2006

Pirelli brengt binnenkort zijn bandendivisie naar de beurs en krijgt zich steeds meer het aanzien van een holding.

Banden binnenkort naar de beurs

Pirelli brengt binnenkort zijn bandendivisie naar de beurs en krijgt zich steeds meer het aanzien van een holding. Niet direct een evolutie die de beleggers zal begeesteren volgens ons. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

Dankzij de goede prestatie van de bandendivisie (stijging van de verkoopprijzen) en van de vastgoedpoot kon Pirelli met 32 % meer bedrijfswinst uitpakken. De internetactiviteiten zijn nog altijd verlieslatend, maar zouden dit jaar het evenwicht moeten bereiken dankzij de daling van de ontwikkelings- en opstartkosten.
Het management bevestigde dat de groep een nieuwe weg inslaat. Een klein deel van de bandendivisie wordt dit jaar naar de beurs gebracht, wat Pirelli de nodige fondsen zal verschaffen om minderheidsaandeelhouders van dochter Telecom Italia (TI) uit te kopen. Daarmee verandert Pirelli steeds meer in een holding met participaties in banden, telecom en vastgoed. De resultaten zullen in de toekomst nog iets meer afhangen van TI, een groep waarvan de groeivooruitzichten volgens ons niet bepaald denderend zijn. In ItaliĆ« staat zowel de vaste als de mobiele telefonie immers aan een steeds heviger concurrentie bloot. Zopas heeft TI overigens zijn omzetverwachtingen voor dit en volgend jaar neerwaarts herzien. We ramen de winst per aandeel voor 2006 op 0,058 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 0,80 EUR

Het lot van Pirelli (vet, linkerschaal) hangt af van dat van Telecom Italia (rechterschaal) waarvan de vooruitzichten volgens ons verre van schitterend zijn.

De Italiaanse groep Pirelli is vooral bekend om haar autobanden maar investeert ook in vastgoed en telecominfrastructuren. Hoofdaandeelhouder van Telecom Italia.

Deel dit artikel