Analyse
General Motors 11 jaar geleden - vrijdag 24 maart 2006

De Amerikaanse autoconstructeur maakt vooruitgang : er is een sociaal akkoord bereikt dat de groep wat financiële ademruimte geeft.

Akkoord met de vakbonden

De Amerikaanse autoconstructeur maakt vooruitgang : er is een sociaal akkoord bereikt dat de groep wat financiële ademruimte geeft. Het aandeel is goedkoop.
U MAG SPECULATIEF KOPEN.

General Motors (GM) heeft een akkoord bereikt met zijn belangrijkste vakbond, die ook de meerderheid heeft bij zijn failliete ex-dochter Delphi (onderdelen). Het akkoord heeft betrekking op de vervroegde pensionering en het vrijwillige vertrek van zowat 130 000 werknemers van GM en van Delphi. Het plan gaat veel geld kosten, maar GM heeft een deel daarvan al vorig jaar opzijgezet. Het grote voordeel van het plan is dat het de kans op stakingen bij Delphi afwendt, stakingen die de productie van GM zouden verstoren en dat is op het crucale moment van de lancering van nieuwe modellen absoluut te vermijden. Dankzij het akkoord zullen de kosten sneller kunnen dalen en zal het gewicht van de pensioenen en van de gezondheidszorgen op middellange termijn afnemen. Het is helemaal niet zeker of het plan succes zal hebben bij de werknemers, maar wij denken toch dat het de groep vanaf 2007 in staat zal stellen om meer cash te genereren en dus meer te investeren, een mooier dividend uit te keren enz. Het plan is ongetwijfeld een stap in de goede richting, maar een echt herstel is enkel mogelijk als GM marktaandelen wint en het productieapparaat aanzienlijk afgeslankt wordt. Een hele opgave !

Koers op het moment van de analyse : 22,00 USD

General Motors is de grootste autoconstructeur ter wereld met de merken Opel, Saab, Cadillac, Chevrolet enz. Realiseert 56 % van zijn omzet in Noord-Amerika.

Deel dit artikel