Analyse
Corus 11 jaar geleden - vrijdag 17 maart 2006

De verkoop van de aluminiumdivisie kan de voorbode zijn van de overname van de groep, maar dat is volgens ons nog niet voor morgen.

Aluminiumpoot zo goed als verkocht

De verkoop van de aluminiumdivisie kan de voorbode zijn van de overname van de groep, maar dat is volgens ons nog niet voor morgen. Het aandeel is nu correct gewaardeerd. Niet meer kopen.
HOUDEN.

De Brits-Nederlandse staalreus staat op het punt zijn aluminiumdivisie die hij al een aantal jaar probeert kwijt te raken, te verkopen aan een Amerikaanse groep. Behalve de behoorlijke prijs die de overnemer biedt, heeft de operatie het voordeel dat het “gezuiverde” Corus zich volledig kan toespitsen op de momenteel erg rendabele staalproductie. Zo krijgt de onderneming binnen de geleidelijk consoliderende staalsector een aantrekkelijker profiel voor concurrerende groepen. We verwachten evenwel niet dat er op korte termijn een overnamebod komt.
De bruid wordt ondertussen wel steeds mooier. Zoals uit de resultaten over 2005 blijkt (10,20 pence winst per aandeel) is de groep erin geslaagd om haar rendabiliteit op te krikken. Ze blijft daarmee de vruchten plukken van de herstructurering, vooral in de platte producten. En voor 2006 wordt opnieuw op een verbetering van de marges gerekend.
Qua rendabiliteit is het herstelplan dus een succes. Maar wat de internationale expansie betreft, lijkt de groep achter te blijven bij haar belangrijkste concurrenten. Arcelor bijvoorbeeld heeft zich stevig in Brazilië genesteld waar de productiekosten laag zijn.

Koers op het moment van de analyse : 85,25 pence

De Britse staalgroep Corus is  nummer 8 ter wereld; producent van platte en lange producten, met belangen in de aluminiumsector.

Deel dit artikel