Analyse
NPM 12 jaar geleden - maandag 13 februari 2006

Het aandeel van NPM noteert minder dan 8 % onder zijn intrinsieke waarde en de portefeuille lijkt ons minder interessant dan die van GBL.

Nieuw in onze selectie

Het aandeel van NPM noteert minder dan 8 % onder zijn intrinsieke waarde en de portefeuille lijkt ons minder interessant dan die van GBL.
Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

Op 1 maart neemt NPM de plaats van autodistributeur D’Ieteren in de Bel 20 in. Het gewicht van de holding in de index zal ongeveer 1,5 % bedragen. Het simpele feit dat het aandeel in de Bel 20 wordt opgenomen, is geen voldoende reden om het te kopen ook al heeft NPM, de holding bovenaan de door A. Frère gecontroleerde holdingwaterval, een zeer goed jaar achter de rug .
Ten eerste is de decote te klein, terwijl het haussepotentieel van de intrinsieke waarde beperkt is : naast een berg cash (18 %) wordt ze voor 56 % bepaald door de participaties in Total, Suez, Lafarge, Imerys en Quick, aandelen die correct gewaardeerd of duur (Quick) zijn. Voorts vertegenwoordigt Bertelsmann slechts ca. 10 % van de intrinsieke waarde van NPM, terwijl deze Duitse mediagroep bij GBL, een andere holding uit het Frère-imperium, voor meer dan 1/3 doorweegt. Welnu, de mogelijke beursintroductie van Bertelsmann begin 2007 zal de komende maanden waarschijnlijk de belangrijkste groeimotor voor de intrinsieke waarde van de Frère-holdings zijn. Bovendien ligt de decote bij GBL (houden) bijna twee keer zo hoog als bij NPM.

Koers op het moment van de analyse : 273,90 EUR

De Nationale portefeuillemaatschappij is een Belgische holding, gecontroleerd door A. Frère. De participatie in Total is goed voor zowat 42 % van de intrinsieke waarde. Zowat 25 % van de portefeuille is belegd in niet-genoteerde ondernemingen (Bertelsmann, IJsboerke, Planet Parfum, winkels, wijnen…). Er is ook een berg cash (18 %).

Deel dit artikel