Analyse
ABN Amro 11 jaar geleden - zaterdag 4 februari 2006

De Nederlandse bankgroep heeft nog ruimte om haar rendabiliteit verder op te krikken.

2005 was een uitstekend jaar

De Nederlandse bankgroep heeft nog ruimte om haar rendabiliteit verder op te krikken, maar de koers houdt hiermee nog geen rekening. Het aandeel is goedkoop. Het aandeel is goedkoop.
KOOPWAARDIG.

Dankzij mooie bedrijfsresulaten, meerwaarden op de verkoop van activa, een lagere aanslagvoet en het feit dat er maar weinig voorzieningen moesten aangelegd worden, boekte de bankgroep vorig jaar meer winst dan verwacht. Door de stijging van het aantal aandelen (kapitaalverhoging om de overname van Banca Antonveneta te financieren) steeg de winst per aandeel slechts met 4,3 % tot 2,43 EUR. Met 23 % lag het rendement op eigen vermogen boven het voor 2005-08 vooropgestelde gemiddelde van 20 %, maar dat neemt niet weg dat ABN Amro inzake rendabiliteit nog altijd lager scoort dan de meeste van zijn concurrenten. Daarom sleutelt de groep verder aan haaar kosten (-0,16 EUR per aandeel in 2006) en spitst ze zich toe op kmo’s, het klantensegment dat de hoogste marges oplevert. Bovendien wil de groep de resterende 39,88 % aandelen van Banca Antonveneta in handen krijgen. We schatten dat deze overname de winst dit jaar met zowat 13 % kan opkrikken tot 2,74 EUR per aandeel. ABN Amro gaat zijn aandeelhouders ook dit jaar in de watten te leggen met een dividendrendement van 4,9 % bruto en de inkoop van eigen aandelen .

Koers op het moment van de analyse : 23,16 EUR

ABN Amro is een Nederlandse bank; oorspronkelijk sterk toegespitst op de Benelux mikt ze nu op internationale expansie (VS, Brazilië, Italië).

Deel dit artikel