Analyse
Onder de loep : Hilton Group 11 jaar geleden - maandag 9 januari 2006

Het is nu officieel : Hilton Group stoot zijn hotels af en behoudt enkel de afdeling weddenschappen en gokspelen Ladbrokes.

Het is nu officieel : Hilton Group stoot zijn hotels af en behoudt enkel de afdeling weddenschappen en gokspelen Ladbrokes, meteen ook de nieuwe naam van de groep. Alle aandacht zal nu kunnen gaan naar de meest rendabele activiteit, maar voorlopig blijft het aandeel correct gewaardeerd. Ook de risicograad wijzigt niet.
HOUDEN.

Koers op het moment van de analyse : 363,00 pence

Scheiding, huwelijk en doop
Sinds 40 jaar is het merk Hilton de eigendom van twee aparte groepen : aan de ene kant Hilton Hotels dat momenteel 2 500 hotels uitbaat in de VS, en aan de andere kant het Britse Hilton Group dat 400 hotels in Europa en in de rest van de wereld runt.
In de loop van het eerste kwartaal 2006 zullen alle hotels van de Britse groep overgenomen worden door het Amerikaanse Hilton Hotels dat daarvoor de correcte prijs betaalt van 3,3 miljard pond (207 pence per aandeel Hilton Group). Deze operatie biedt de Amerikaanse overnemer de kans om zijn geografische spreiding te verbeteren en om zijn concurrentiepositie te verstevigen nu zijn rivalen de neiging vertonen om hun krachten te bundelen (cfr. de fusie van Starwood en Host Marriot). Ook voor het Britse Hilton Group is de de operatie positief. Tot nu toe genereerde de hotelpoot 40 % van de winst. De andere 60 % was afkomstig van Ladbrokes, een onderneming die gokspelen en weddenschappen organiseert. De laatste jaren hebben de overvloedige liquiditeiten die deze afdeling genereerde de groep in staat gesteld om zonder veel kleerscheuren het dipje in de hotelbusiness te overleven, maar in feite bestaan er tussen de twee activiteiten zo goed als geen synergieĆ«n, wat beider ontwikkeling riskeerde af te remmen. Door zich toe te spitsen op haar meest dynamische pijler (waarvan ze ook de naam overneemt) verbetert de groep dan ook beduidend haar vooruitzichten.

Wedden op het net
Ladbrokes is wereldwijd de nummer 1 voor spelen en weddenschappen. De groep is niet alleen actief in het UK, maar ook in Belgiƫ en Ierland, en dat via alle distributiekanalen (agentschappen, telefoon en internet).
De laatste jaren is de sector van de spelen en weddenschappen sterk gegroeid. In 2002, 2003 en 2004 steeg de winst van Ladbrokes telkens met meer dan 25 %. Dat was vooral te danken aan de gustige evolutie van de regelgeving : wijziging van het aanslagsysteem in het UK, nieuwe wettelijke omkadering van de gokautomaten. Maar de positieve effecten van deze maatregelen beginnen stilaan te vervagen en de groei begint geleidelijk te vertragen. In het UK, dat veruit het dichtste netwerk van gokagentschappen van Europa heeft, is de markt bovendien over zijn hoogtepunt heen en is de concurrentie toegenomen, waardoor de marges onder druk komen.
Toch wacht de sector nog een mooie toekomst. Want internet neemt het over van de buurtwinkels en biedt een meer dan aantrekkelijk groeipotentieel. Elke dag wagen nieuwe klanten een gokje via het net die misschien nooit een voet in een klassiek gokkantoor zouden gezet hebben. Bovendien moet de wereldbeker voetbal dit jaar nieuwe gegadigden trekken en de oude tot actie prikkelen. Aangezien bij dit soort van activiteit de meeste bedrijfskosten vast zijn, heeft de toename van het aantal weddenschappen een echt hefboomeffect op de winst.
Daarnaast zal de nieuwe groep, verlost van haar minst dynamische activiteit, ongetwijfeld een aantrekkelijker doelwit zijn voor eventuele overnemers. Er zijn overigens beleggingsfondsen die al belangstelling lieten blijken.

De handen vrij
De nieuwe groep zal over meer ruimte en middelen beschikken om haar ontwikkeling in goede banen te leiden. De nieuwe directeur-generaal, Christopher Bell, heeft al aangekondigd dat hij een agressieve ontplooiing van de groep in gedachten heeft. Nadere toelichtingen worden de komende maanden verwacht, maar het ziet ernaar uit dat Ladbrokes een actieve rol zal spelen in de consolidatie van de sector die in het UK aan de gang is (denk aan de recente toenadering tussen William Hill en Stanley Leisure). Het is ook mogelijk dat de toekomst van het nieuwe Ladbrokes zich buiten het UK zal afspelen, hetzij elders in Europa, hetzij op de lucratieve Amerikaanse markt, waar pokeren via internet en wedden op sportuitslagen explosief groeien.

Advies
Dat de vooruitzichten door de operatie verbeteren en dat de kans op een overname vergroot, is goed nieuws. Bovendien zullen de aandeelhouders, normaliter in de loop van het tweede kwartaal, een aanzienlijk deel van de opbrengst van de verkoop ontvangen, ofwel in de vorm van een uitzonderlijk dividend ofwel via de inkoop van eigen aandelen.
Indien de opbrengst van de verkoop na belastingen volledig uitgekeerd wordt in de vorm van een uitzonderlijk dividend, dan zullen de aandeelhouders ongeveer 180 pence per aandeel ontvangen. Ladbrokes moet dan in 2006 en 2007 een winst per aandeel van resp. zowat 11,12 en 11,94 pence kunnen genereren.
Maar in oktober 2005 joegen de eerste berichten i.v.m. de verkoop van de hotelpoot de koers steil de hoogte in. Op het huidige niveau houdt hij o.i. voldoende rekening met de verbeterde perspectieven. Sindsdien zijn we geen koper meer. Maar gezien de gunstige gevolgen van de operatie en in afwachting van meer details, mag u dit correct gewaardeerde aandeel houden.

Deel dit artikel