Analyse
InBev 12 jaar geleden - maandag 9 januari 2006

De belangrijkste opdracht voor de nieuwe Braziliaanse directeur wordt het opkrikken van de rendabiliteit.

Zal de strategie vruchten afwerpen ?

De belangrijkste opdracht voor de nieuwe Braziliaanse directeur wordt het opkrikken van de rendabiliteit. Volgens ons is de beurs te optimistisch. Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

De groeistrategie berust op 2 pijlers. Ten eerste West-Europa waar de groep 1/3 van haar omzet realiseert. De markt is er over zijn hoogtepunt heen en de verouderende bevolking verkiest steeds vaker andere dranken zoals wijn boven bier. Er zijn dus maatregelen nodig om de winst op peil te houden. Daartoe werd Carlos Brito uit de schoot van Ambev benoemd tot nieuwe algemeen directeur. Verwacht wordt dat de Braziliaan, voor wie het terugdringen van de kosten cruciaal is, de herstructureringen in België, Frankrijk en Engeland in een hogere versnelling zal zetten en strakke budgetten zal opleggen. De nieuwe topman overweegt ook innoverende methodes, zoals de rechtstreekse verkoop aan cafés. Maar het ziet ernaar uit dat zijn opdracht in Europa zwaarder zal uitvallen dan in Brazilië waar de bevolking jonger is en graag een pintje lust. Ten tweede de groeilanden. Inbev blijft zwaar investeren, vooral in Rusland en China. De Belgische brouwer is echter niet de enige die een dergelijke dubbelsporige strategie volgt. Vooral SAB Miller en Anheuser-Busch leggen hem het vuur na aan de schenen. Het valt dus te bezien in hoever de geplande maatregelen de rendabiliteit effectief zullen doen verbeteren.

Koers op het moment van de analyse : 36,86 EUR

Ontstaan door de fusie in 2004 van het Belgische Interbrew en het Braziliaanse Ambev is InBev naar geproduceerde volumes de grootste brouwerijgroep ter wereld (14 % van de wereldmarkt). Bekende merken zijn o.m. Stella Artois, Jupiler, Beck’s, Brahma…

Deel dit artikel