Analyse
Evoluties per sector in 2005 11 jaar geleden - dinsdag 3 januari 2006

Grafieken en commentaren.

VOEDING EN DRANK

Na een moeilijk 2003 en 2004 leefde de sector in 2005 weer op. De marktspelers proberen zich sneller aan te passen aan de veranderende markteisen van de consumenten. De Europese markten bleven redelijk stabiel, maar de Verenigde Staten en de groeilanden lieten flinke groeicijfers optekenen. Bovendien zorgden sommige fusies en overnames voor een bijkomende zuurstofinjectie.                      

DISTRIBUTIE

De distributie heeft het lastig :  beperkte consumptie, messcherpe concurrentie en opgang van de  discounters. Kostenbesparingen, rationalisering, modernisering, en diversificatie via minder mature markten en nieuwe formules moeten een antwoord bieden. De hogere dollarkoers waarvan bedrijven die actief zijn in de VS profiteren, deden samen met de sterkere USD de koersen toch opveren.                       

PETROLEUM EN GAS

De forse stijging van de olieprijs en de raffinagemarges leidde tot recordwinsten. 2006 oogt echter minder gunstig en de hoge aandelenkoersen beperken de aankoopkansen. Maar door de onzekerheid over de toekomstige prijzen investeren de oliegroepen weinig en keren ze hun winsten aan de aandeelhouders uit. U mag dan ook uw posities behouden.                   

AUTOSECTOR

Onder druk van de sombere marktomstandigheden in Europa en in de VS en van de aandeelhouders begonnen diverse constructeurs (Fiat, Volkswagen, General Motors, DaimlerChrysler) met herstructureringen die vooral in 2006 vruchten moeten afwerpen. Voorts bevoordeelt de koersdaling van de euro tegenover de dollar de autobouwers die aanwezig zijn in de Verenigde Staten.                      

SPITSTECHNOLOGIE

Ondanks de constante druk op de prijzen was de gevreesde vertraging minder erg dan verwacht. De sector profiteerde van de opleving in de groeimarkten en in de VS, met name via de consumentenelektronica (draagbare telefoons, vlakke schermen) en de informatica (software, PC’s). Voor 2006 is de recente stijging van de waarden uit het segment “halfgeleiders” een goed teken.                     

FARMACIE

Ondanks het  herstel sinds begin 2005 blijft de sector onder druk staan. Heel wat patenten van belangrijke medicamenten zullen vervallen en het ontdekken van nieuwe molecules blijft zeer moeilijk. Als gevolg van de Vioxx-affaire zijn de controleautoriteiten bovendien strenger en ze remmen de commercialisering af. Ook besparingen in de sociale zekerheid zetten de prijzen onder druk.                       

BANKEN EN VERZEKERING (in Europa)

Na een diepe crisis leeft de sector weer op. De banken profiteren van de sterke prestaties in “vermogensbeheer” en “zakenbankieren” en van de regelmatige groei in de divisie “retailbank”. Verzekeraars boeken wat minder groei, maar de tak “niet-leven” herstelt ondanks de natuurrampen en de tak “leven” doet zijn voordeel met producten die gekoppeld zijn aan de beursmarkten.                      

NON-FERRO; GRONDSTOF

De prijzen van grondstoffen (ijzererts, goud,…) en non-ferrometalen (zink, koper, …) bereikten in 2005 recordniveaus. De enorme vraag in China en India stimuleerde de vraag, terwijl het aanbod amper kon volgen, omdat de producenten de jongste jaren te weinig investeerden in productiecapaciteit. Een en ander zorgde voor een fors betere rendabiliteit bij de mijngroepen.                    

TELECOM

Een hernieuwde fusie- en overnameactiviteit gaf de sector in 2005 een duwtje in de rug. Vooral de kleine waarden profiteerden daarvan. De koersen van grotere aandelen leden onder de vrees dat de GSM-markt in het westen stilaan tot volle rijpheid is gekomen en onder de risico’s van een te bruuske technologische ontwikkeling (sterke groei van internettelefonie, WIFI, …).           

Deel dit artikel