Analyse
Beursjaar 2005 11 jaar geleden - donderdag 5 januari 2006

Met een winst van 20,7 % sinds 1 januari 2005 doet de DJ Stoxx 50 net iets beter dan de Amerikaanse S & P 500 die, omgerekend in euro, een winst van 18,7 % liet optekenen.

Met een winst van 20,7 % sinds 1 januari 2005 doet de DJ Stoxx 50 net iets beter dan de Amerikaanse S & P 500 die, omgerekend in euro, een winst van 18,7 % liet optekenen.

Van alle Europese beurzen zette de Oostenrijkse met een klim van 50,1 % de sterkste prestatie neer. In Brussel won de Bel 20 21 %. Dat was vooral te danken aan de ijzersterke prestatie van Umicore (+ 66,8 %), de forse koersopvering van D’Ieteren (+ 70,3 %), die volgens ons overdreven is en de prestaties van de financiële waarden zoals Fortis (+32,4 %) en KBC (+39,7 %).

Intrestvoeten en euro
De acht opeenvolgende verhogingen van de Amerikaanse leidende rentevoet deden eventjes de vrees ontstaan dat dit de consumptie, die in de Verenigde Staten een veel belangrijkere motor is voor de economie dan in Europa, zou afremmen.   In de eurozone hield de ECB de leidende rentevoet elf maanden lang status quo. Dat gaf de aandelenbeleggingen een stevig duwtje in de rug. De beurzen liepen ook vooruit op de positieve impact die de koersdaling van de euro tegenover de dollar (- 13,2%) zal hebben op de verkoopcijfers van de Europese exportbedrijven.

Beurzen in vorm
· De vrees voor schaarste zorgde bijna heel het jaar voor een stijgende olieprijs. De petroleumsector was dan ook aan het feest. BP (+25,6 %) toont zich nog steeds erg genereus tegenover zijn aandeelhouders via het uitkeren van mooie dividenden en het versneld terugkopen van eigen aandelen. Eni(+ 29,9 %)  zou mogelijk dit voorbeeld kunnen volgen. Royal Dutch won 21,8 % na een teleurstellend 2004, maar kan zijn concurrenten niet volgen inzake productieverhogingen.
· De in 2004 op gang gekomen prijsstijging van de grondstoffen bleef doorgaan. Dat komt zowel door de enorme vraag vanuit China als door het beperkte aanbod omdat er de jongste jaren te weinig investeringen gebeurden. Zo lag de zinkprijs gemiddeld 73,8 % hoger dan in 2004. Dat is spek naar de bek van ontginningsbedrijven zoals Rio Tinto (+ 78,5 %) en Umicore. De enorme Chinese vraag naar staal en een nieuwe consolidatiebeweging in de sector maakten van 2005 ook voor de staalbedrijven zoals Arcelor (+ 24,1 %) een vrij sterk jaar.
· De financiële waarden profiteerden van de goede vorm van de beurzen en boekten stevige winsten, wat zich vertaalde in hoge koersen. De gespecialiseerde vermogensbeheerders UBS (+ 30,4 %) en Crédit Suisse(+ 39,4 %) presteerden beter dan verwacht, terwijl Société Générale(+ 39,6 %) en BNP Paribas (+ 28,2 %) schitterden met retailbankactiviteiten.  Fortis (+ 32,4 %) plukte de vruchten van zijn recente investeringen in het commerciële netwerk. Het is nog te vroeg om over een consolidatiebeweging in de financiële sector te spreken, maar de overname van Antonveneta door ABN Amro (+ 13,3 %) en van Hypovereinsbank door Unicredito en het mislukte bod van Fortis op Dexia (+ 15,1 %) geven toch aan dat er in de sector weer een en ander op gang komt.
· De autosector profiteerde van de herstructureringsinspanningen bij constructeurs zoals Fiat (+ 24,8 %), DaimlerChrysler (+ 22,2 %) en Volkswagen (+ 32,4 %). Die laatste groep profiteerde ook van het feit dat Porsche toetrad tot haar kapitaal. De aanhoudende problemen bij General Motors (- 44,4 %) lijken de sector al bij al niet té veel te hebben gedeerd.

Aan de beterhand
· Na enkele magere jaren beleefden de farmawaarden weer betere tijden. Eli Lilly (+ 14,9 %) en  Merck   (+ 14,1 %)  konden na kostenbesparingsplannen het verloren terrein goed maken. Voor Merck, dat nog kampt met de naweeën van de Vioxx-affaire, zal dat mogelijk niet volstaan. Novartis (+ 19,8 %) mikte in 2005 vooral op externe groei door fabrikanten van generische geneesmiddelen over te kopen. Roche (+ 49,9 %) kon door de vogelgriep profiteren van de enorme belangstelling voor het middel Tamiflu, terwijl ook de kwaliteit van de nieuwe middelen van de groep tegen kanker een positieve impact had op de koers.
· De telecomwaarden beleefden plezier aan de bloei van de internetactiviteiten, maar de traditionele vaste telefonie kalft af en de mobiele telefonie is nu stilaan een mature sector. Dat versterkt de prijzenoorlog en zet de rentabiliteit meer onder druk. Dat verklaart waarom Vodafone (- 8,5 %) en Belgacom (- 13,4 %) terugvielen. Door de druk op de marges worden kleinere spelers opgekocht door zwaargewichten, maar Telefónica (- 4,6 % ) bood ook op het grote Engelse O2. Dat kan mogelijk het dividendbeleid van het bedrijf in het gedrang brengen.   
· Zonder echt gensters te slaan, profiteerden de halfgeleiders van de stabielere voorraden en van sterke verkoopcijfers van PC’s en mobiele telefoontoestellen, voornamelijk in Azië. Omdat de markt positief evolueerde, konden Intel (+ 23 %) en Texas Instruments (+ 50,1 %) mooie resultaten publiceren. Philips (+ 34,6 %) is er echter nog steeds niet in geslaagd ons ervan te overtuigen dat het zijn vooropgestelde winstmarges kan halen.

NB : alle koersvariaties na omzetting in euro.

 

Deel dit artikel