Analyse
Vestas Wind Systems 12 jaar geleden - donderdag 15 december 2005

Na de ernstige winstwaarschuwing waarmee de Deense groep onlangs de markt opschrikte, hebben we onze ramingen van de resultaten neerwaats bijgesteld.

Winstwaarschuwing 2005

Na de ernstige winstwaarschuwing waarmee de Deense groep onlangs de markt opschrikte, hebben we onze ramingen van de resultaten neerwaats bijgesteld. Ondanks de forse koersdaling, blijft het aandeel duur.
VERKOPEN.

Het was wel even slikken : in augustus stelde de windmolenspecialist voor dit jaar nog een positief bedrijfsresultaat in het vooruitzicht, nu waarschuwt de groep dat ze op een verlies afstevent. De vraag naar windenergie zit nochtans in de lift en Vestas heeft zopas nog een nieuw order in Canada in de wacht gesleept. Het schoentje knelt echter ergens anders : de toeleveranciers van Vestas kunnen de hoge vraag niet volgen, waardoor de groep haar leveringstermijnen niet kan respecteren. Bovendien zijn er nog altijd problemen met de kwaliteit van sommige onderdelen, wat haar verplicht om bijkomende lasten te boeken. In afwachting dat die problemen opgelost zijn, heeft Vesta beslist de ontwikkeling van nieuwe technologieën af te remmen. Een beslissing die op korte termijn misschien te verdedigen valt, maar die op langere termijn in de kaart van de concurrentie speelt. Het ziet er dan ook naar uit dat de doelstellingen inzake rendabiliteit zoals geformuleerd in het nieuwe businessplan “The Will to Win” niet veel meer dan wind zijn.

Koers op het moment van de analyse : 94,50 DKK

Vestas is een Deense onderneming die windmolens ontwerpt, fabriceert, assembleert en onderhoudt.

Deel dit artikel