Analyse
Thomson 12 jaar geleden - woensdag 14 december 2005

De groep is bezig met een gedurfde maar geloofwaardige wijziging van de strategie.

Vertrouwen ondanks risico

De groep is bezig met een gedurfde maar geloofwaardige wijziging van de strategie. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Conform zijn tweejarenplan wil Thomson uitgroeien tot een totaalleverancier van diensten en uitrustingsgoederen voor de media- en telecomindustrie. Het bedrijf wil ook zijn omzet doen stijgen met 10 % per jaar en zijn bedrijfsmarge tot eind 2006 op 10 % houden. De consumentendivisie (TV, elektronenbuizen …) is nu  grotendeels verkocht en Thomson verkoopt binnenkort ook de divisie accessoires (MP3-lezers, afstandsbedieningen …), activiteiten die nochtans goed waren voor 80 % van de omzet. Ondertussen doet het bedrijf ook veel overnames. Kortom, Thomson slaat totaal nieuwe wegen in en gezien de snelle technologische ontwikkelingen is dat niet zonder risico’s. De groep verminderde haar ambities voor 2005 (ze streeft nu een winstgroei van 8 à 9 % na en een marge van 9 %). Toch hebben we er vertrouwen in want de hoge vlucht van de hoge definitietelevisie in de VS en in Europa moet de verkoop van digitale decoders kunnen aanzwengelen. Thomson verwierf in de VS ook een contract om 5 000 cinemazalen digitaal in te richten.
In 2005 verwachten we een winst van 0,75 EUR per aandeel en in 2006 één van 1,45 EUR (wegvallen van kosten voor de zware herstructurering).

Koers op het moment van de analyse : 18,11 EUR

De strategische activiteiten van Thomson (volgens onze ramingen meer dan 75 % van de omzet in 2005) zijn vooral gericht op media en telecom. De rest van de activiteiten omvat onder meer een partnerschap in televisie met het Chinese TCL.

 

Deel dit artikel