Analyse
Repsol YPF 12 jaar geleden - vrijdag 23 december 2005

De overwinning van de populist Evo Morales bij de presidents-verkiezingen in Bolivia was geen goed nieuws.

Boliviaanse kopzorgen

De overwinning van de populist Evo Morales bij de presidents-verkiezingen in Bolivia was geen goed nieuws. Repsol is in dat land immers bijzonder sterk aanwezig. Het aandeel blijft wel correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Bolivia lijkt van plan om de (fiscale) druk voor olie- en gasondernemingen op te voeren. Zelfs het opnieuw nationaliseren van de energiesector (geprivatiseerd in 1996) is niet ondenkbaar.
Helaas bevinden zich net in dit land 26 % van de voorraden van Repsol. Vandaag zijn die goed voor 9 % van de totale productie, maar tegen 2009 zullen ze 17 % vertegenwoordigen.
Er staat dus veel op het spel.
Repsol draagt nog altijd de gevolgen van de Argentijnse crisis, en betaalt nu opnieuw de prijs voor een te sterke aanwezigheid in Latijns-Amerika. De opkomst van een soort nieuw nationalisme in die regio verslecht er het klimaat voor buitenlandse ondernemingen.
Bovendien zal het geografische spreidingsplan van de nieuwe directie maar heel traag resultaat opleveren: in 2009 zullen ArgentiniĆ« en Bolivia nog altijd 70 % van de productie uitmaken, ten opzichte van 74 % in 2004. De nodige waakzaamheid blijft dus geboden.
Voor 2005 mikken we op een winst per aandeel van 2,84 EUR, voor 2006 tippen we op 2,70 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 24,94 EUR

Repsol YPF is een Spaans-Argentijnse olie- en gasgroep. Haar activiteiten zijn sterk geconcentreerd in Spanje en Latijns-Amerika (na overname van het Argentijnse YPF in 1999).

Deel dit artikel