Analyse
Picanol 12 jaar geleden - vrijdag 9 december 2005
2005 wordt ongetwijfeld een rampjaar voor de hele sector maar de genomen maatregelen moeten Picanol weer slagvaardig kunnen maken.

Lijdt onder Japanse concurrentie

2005 wordt ongetwijfeld een rampjaar voor de hele sector maar de genomen maatregelen moeten Picanol weer slagvaardig kunnen maken. Na de aanhoudende koersdaling is het aandeel opnieuw correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Na de tegenvallende halfjaarcijfers had de weefmachinebouwer ook in het derde kwartaal te kampen met moeilijke marktomstandigheden : prijzen en marges onder druk (concurrentie), hoge grondstoffenprijzen, ongunstige wisselkoersevolutie (o.m. euro/Chinese yuan). Het zwaarste probleem is echter de verscherpte concurrentie van de Japanners, die de markt overspoelen met (goedkope) machines en door de relatief dure euro in een bevoordeelde positie zitten tegenover Picanol. Toch zijn er ook lichtpuntjes. De Belgische groep bracht recent enkele nieuwe producten op de markt, wat zorgde voor een goed gevuld orderboekje (en een betere capaciteitsbezetting) in het vierde kwartaal zodat de omzet dit jaar ongeveer op hetzelfde niveau als in 2004 zal uitkomen. Voorts wordt er in China een nieuwe fabriek gebouwd die alle lokale activiteiten centraliseert en wordt er ook in Ieper gezocht naar besparingen. Ten slotte wordt er gewerkt aan een nieuw strategisch plan voor 2006-2008. Voor 2005 mikken we op een verlies van 1,00 EUR per aandeel, voor 2006 op een winst van 0,93 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 13,50 EUR

Met fabrieken in Belgiƫ, Duitsland en China behoort het Ieperse Picanol tot de belangrijkste bouwers van weefgetouwen ter wereld. De groep investeert veel in onderzoek & ontwikkeling en is gespecialiseerd in hoogtechnologische weefmachines.

Deel dit artikel