Analyse
Corus 12 jaar geleden - donderdag 1 december 2005

In de huidige consolidatiegolf in de sector, lijkt voor Corus eerder de rol van prooi dan van jager weggelegd.

Overname mogelijk, maar niet voor morgen

In de huidige consolidatiegolf in de sector, lijkt voor Corus eerder de rol van prooi dan van jager weggelegd. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

In het derde kwartaal zorgden de lagere productie (-7 %) en de hogere grondstoffenprijzen voor een gevoelige winstdaling. Dankzij het herstelplan dat tot 2006 loopt, lijkt de groep de stijging van de kosten wel beter te hebben verteerd dan verwacht. Hoewel de herstructurering volgens plan verloopt – eind september was 75 % van de voorziene besparingen gerealiseerd – zal de rendabiliteit niet boven het gemiddelde van de sector uitstijgen. Ondertussen zit de concurrentie niet stil : Arcelor investeert in Brazilië en Canada, het Indiase Mittal verstevigt zijn positie in Oost-Europa… Dat ritme kan het relatief kleine Corus niet volgen. Zo moest het de duimen leggen in de overnamestrijd rond een Turkse staalgroep. We zien de Britse groep dan ook eerder als een overnameprooi, zeker nu de herstructurering lijkt te lukken en het aandeel goedkoop is. Op korte termijn verwachten we evenwel nog geen bod. We laten onze winstraming voor 2005 overanderd op 10,5 pence per aandeel. Rekening houdend met het feit dat de gemiddelde staalprijzen in 2006 ondanks een kleine stijging in het begin van het jaar lager zullen liggen dan in 2005, zal de winst per aandeel volgens onze berekeningen zo’n 5 pence bedragen.

Koers op het moment van de analyse : 55,75 pence

Corus is een Britse staalgroep, nummer 8 ter wereld; producent van platte en lange producten, met belangen in de aluminiumsector.

Deel dit artikel