Analyse
ASM Lithography 11 jaar geleden - vrijdag 23 december 2005

De Nederlandse onderneming blijft in haar sector aan de spits van de vooruitgang, maar de koers houdt al rekening met die vooruitzichten.

Technologisch leiderschap bevestigd

De Nederlandse onderneming blijft in haar sector aan de spits van de vooruitgang, maar de koers houdt al rekening met die vooruitzichten. Op korte termijn blijven er ook andere zorgen bestaan. Duur aandeel.
VERKOPEN.

ASML produceert uiterst geavanceerde lithografiemachines die gebruik maken van de zogeheten immersietechnologie om op flinterdunne siliciumschijfjes nóg fijnere geïntegreerde schakelingen te branden en op die manier nóg kleinere en krachtigere microchips te maken. De chipmachinefabrikant bevestigde op dit vlak zijn doelstelling voor 2006: 20 tot 25 van deze machines verkopen. Dat is goed nieuws, dat meteen ook het technologische leiderschap van ASML bevestigt en het bedrijf moet toelaten om nog meer voet aan de grond te krijgen in Japan. De belangrijke Japanse markt werd tot op heden gedomineerd door concurrenten Canon en Nikon.
Toch houdt de koers volgens ons al grotendeels rekening met dit nieuws en met de winstverwachtingen die eruit voortvloeien. Bovendien blijft er op korte termijn ook onzekerheid bestaan over de evolutie van de omzet en van de winst. De voorbije twee jaar stonden er in het orderboekje nooit minder bestellingen, en ook aan de stijging van de verkoopprijzen lijkt een einde te zijn gekomen.

De bevestiging van het technologische leiderschap van ASML deed de koers opveren. Een historische koerspiek zit er echter niet in: de koers houdt nu al voldoende rekening met de vooruitzichten.

Koers op het moment van de analyse : 16,89 EUR

ASM LITHOGRAPHY is een Nederlandse onderneming die materieel levert aan de halfgeleidersector voor de productie van geavanceerde microchips.

Deel dit artikel