Analyse
Allianz 11 jaar geleden - woensdag 14 december 2005

De Duitse bankverzekeraar neemt eindelijk de stier bij de hoorns om op een duurzame manier de bankactiviteit in beter vaarwater te brengen.

Eindelijk doortastende maatregelen !

De Duitse bankverzekeraar neemt eindelijk de stier bij de hoorns om op een duurzame manier de bankactiviteit in beter vaarwater te brengen. De koers houdt daar al rekening mee. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Door de duur betaalde overname van Dresdner Bank begaf verzekeraar Allianz zich in 2001 op het pad van de bankverzekering. Sindsdien ligt de rendabiliteit van de bank onder vuur. De kredietportefeuille bij Dresdner is nu wel gesaneerd, maar dat betekent nog niet dat de bank er weer helemaal bovenop is. Allianz neemt nu echter doortastende maatregelen : de investeringsbank DrKW, een filiaal van Dresdner, wordt opnieuw in de schoot van de bank opgenomen en gefuseerd met de financieringsbank, zodat aan de Duitse KMO’s een globale dienstverlening kan worden aangeboden. Volgens ons blijft het evenwel de vraag of het wel nuttig is een zakenbank te integreren in een verzekeringsgroep. Allianz wil voorts het kantorennetwerk rationaliseren, banen schrappen en het personeel productiever laten werken. Er wordt ook gekeken naar buitenlandse groeimogelijkheden voor Dresdner. Zo nam de bank in Rusland onlangs de controle over Gazprombank. In Duitsland is de belangstelling voor overheidsbanken nog niet duidelijk. Inkomstensynergieën zijn nog niet berekend maar de groep wil tegen 2008 voor 0,78 EUR kosten per aandeel besparen (vóór belastingen) terwijl de herstructureringskosten voor 2005 begroot zijn op 0,52 EUR per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 126,00 EUR

Door de overname van Dresdner Bank in 2001 ging verzekeraar Allianz in Duitsland in de bankverzekering. Internationaal is de groep vooral actief in niet-leven.

Deel dit artikel