Analyse
ENI 12 jaar geleden - maandag 14 november 2005

Andermaal betekent het kwartaalresultaat een aangename verrassing.

Zeer goed derde kwartaal

Andermaal betekent het kwartaalresultaat een aangename verrassing. De goede vooruitzichten zitten grotendeels in de koers.
Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

Zoals bij alle petroleummaatschappijen overtrof het kwartaalresultaat de verwachtingen dankzij de hogere olieprijs en raffinagemarges. ENI overklaste zijn concurrenten zelfs : doordat de productie met 11 % toenam, kon de groep met 69 % meer winst per aandeel uitpakken (op vergelijkbare basis). De verdere ontwikkeling van belangrijke olievelden in Noord-Afrika (o.m. in Libië) moet deze positieve trend kunnen bestendigen en de groep toelaten om voor de periode 2004-2008 met een productiegroei van van gemiddeld 5 % per jaar uit te pakken. De divisie gas en energie (distributie en transport van gas; productie van elektriciteit) presteerd kon over het 3de kwartaal eveneens sterke resultaten voorleggen : dankzij de sterke stijging van de vervoerde en verkochte hoeveelheid gas kwam de bedrijfswinst 21 % hoger uit.
Het aandeel biedt reeds een mooi dividendrendement (4 % bruto) en gezien de verwachte verkoop van activa en de solide financiële situatie zou de groep nog nieuwe aandeelhoudersvriendelijke maatregelen kunnen nemen. In afwachting trekken wij onze ramingen van de winst per aandeel op, van 2,40 tot 2,55 EUR voor 2005 en van 2,25 tot 2,50 EUR voor 2006.

Koers op het moment van de analyse : 22,33 EUR

Deel dit artikel