Analyse
Delhaize 12 jaar geleden - donderdag 10 november 2005

Terwijl de situatie in België moeilijk blijft, lijkt de trend in de VS gekeerd.

Derde kwartaal zonder verrassingen

Terwijl de situatie in België moeilijk blijft, lijkt de trend in de VS gekeerd. We verwachten een goed vierde kwartaal en zijn optimistisch voor 2006.
Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

Met een omzetstijging van ruim 5 % en nagenoeg stabiele winstcijfers lag het resultaat van Delhaize in het 3de kwartaal in de lijn van de verwachtingen. Hoewel de winstmarges door de hogere kosten (energie, lonen…) onder druk blijven en de groep in België met een steeds scherpere concurrentie en een zwak consumptieklimaat kampt, zijn er toch enkele lichtpuntjes. In de VS beginnen de marketinginspanningen en de investeringen (renovaties, nieuwe formules…) vruchten af te werpen. Samen met de sluitingen bij Winn-Dixie, één van de voornaamste concurrenten in het zuidoosten van de VS, zorgde dit voor een aanzienlijke groeiversnelling van de vergelijkbare omzet (+1,6 % in het derde kwartaal tegenover +0,2 % in het tweede kwartaal). Aangezien Delhaize zowat 72 % van zijn omzet in de VS realiseert speelt ook de (opnieuw) sterker wordende Amerikaanse dollar in de kaart van de distributeur. Vooral in het traditioneel sterke 4de kwartaal moet dit de in euro luidende omzet- en winstcijfers van Delhaize een bijkomende stimulans kunnen geven. We hebben alvast onze winstramingen enigszins opgetrokken van 3,67 naar 3,79 EUR per aandeel voor 2005 en van 3,97 naar 4,11 EUR voor 2006.

Koers op het moment van de analyse : 50,90 EUR

Dat een sterke dollar (fijn; in EUR; rechterschaal) een positieve invloed heeft op de winst van Delhaize (vet; in EUR; linkerschaal) uit zich over het algemeen ook in de koers.

De Belgische voedingsdistributeur Delhaize heeft ruim 2600 winkels in België, Luxemburg, Duitsland, Griekenland, Tsjechië, Roemenië, Indonesië en de VS die voor ruim 70 % van de omzet instaan.

Deel dit artikel