Analyse
Autonomy Corporation 12 jaar geleden - maandag 28 november 2005
De goede kwartaalresultaten en de externe groeistrategie van de groep geven het aandeel vleugels.

Beloftevolle, maar dure overname

De goede kwartaalresultaten en de externe groeistrategie van de groep geven het aandeel vleugels. Maar de nieuwe overname is duur en de markt schat de vooruitzichten te hoog in.
Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

De resultaten over het derde kwartaal overtroffen alle verwachtingen, zowel wat de omzet als wat de winst per aandeel betreft (+125 % in vergelijking met een jaar eerder). Daarnaast maakte de Britse groep bekend dat ze haar oog heeft laten vallen op Verity, een van haar belangrijkste Amerikaanse concurrenten. Deze overname biedt aanzienlijke synergiemogelijkheden en maakt serieuze besparingen mogelijk zowel op het vlak van de ontwikkeling van de software als van de distributie. Vanaf het eerste fusiejaar zouden de kosten met zo’n 20 miljoen dollar kunnen dalen, wat overeenkomt met zowat 7,5 % van de samengevoegde omzet van de nieuwe groep. Bovendien vullen beide ondernemingen elkaar qua aanbod goed aan : Autonomy verkoopt zijn producten via gespecialiseerde distributeurs, voornamelijk in Europa, terwijl Verity zijn programma’s hoofdzakelijk op eigen kracht in de VS slijt.
De overname mag dan een goede zet zijn, Autonomy betaalt ze erg duur : 500 miljoen dollar, dat is bijna 40 keer de voor volgend jaar verwachte winst van Verity.

Koers op het moment van de analyse : 390 pence

Autonomy Corporation is een Brits bedrijf dat software ontwikkelt, waarmee met name het informatiebeheer kan worden geautomatiseerd, wat ook de drager is (tekst, video, stem…).

Deel dit artikel