Analyse
Omega Pharma 12 jaar geleden - vrijdag 14 oktober 2005

Voor de lange termijn koestert de groep te hoge ambities.

In nauwe schoentjes

De verkoopcijfers vielen tegen in het derde kwartaal. Voor de lange termijn koestert de groep te hoge ambities. Duur aandeel.
VERKOPEN.

In het derde kwartaal steeg de omzet slechts met 6 % (+4 % zonder overnames). Ook al is deze periode niet altijd representatief (traditioneel zwakke verkoop in de zomermaanden), toch zijn deze resultaten een tegenvaller. Ze zijn ook ver verwijderd van de doelstelling die de groep zich voor de lange termijn stelt (+6 % per jaar).
Frankrijk (18,5 % van de omzet) ontgoochelt opnieuw : de verkoop boert steeds sneller achteruit (-6 %) en de herstructurering sorteert nog altijd geen effect. Bovendien baart de tandartsdivisie (10 % van de omzet) die weinig synergiemogelijkheden biedt, ons zorgen : Omega Pharma is er niet in geslaagd om er zich van te ontdoen en is nu verplicht om er geld in te pompen.
Ondanks alles bevestigt de groep haar winstvooruitzichten voor 2005. Wij laten onze raming eveneens onveranderd op 3,20 EUR winst per aandeel. We moeten er wel bij vertellen dat de prognoses die Omega Pharma eind 2004 voor 2005 deed erg voorzichtig waren. Op dit ogenblik beschikt de groep nog nauwelijks over de ruimte om ze waar te maken. Ze kan zich geen enkele misstap meer permitteren en een onaangename verrassing kan niet meer uitgesloten worden.

Koers op het moment van de analyse : 45,76 EUR

Omega Pharma is een Belgische toeleverancier van voorschriftvrije producten aan apothekers en medische wereld; actief in 17 landen; in Belgiƫ ook generische geneesmiddelen.

Deel dit artikel