Analyse
In het kort 12 jaar geleden - zondag 9 oktober 2005

Wat is er gebeurd tussen 3 en 7 oktober 2005 ? Meer nieuws over aandelen...

Koersvariaties tussen 3 en 7 oktober in lokale munt

ADIDAS (+3,0 %; 149,49 EUR)  •  Verkopen
De Amerikaanse overheid keurt de overname van Reebok goed en de aandeelhouders zullen allicht ook hun fiat geven. Het aandeel blijft echter duur.

ARCELOR (+0,2 %; 19,49 EUR)  •  Houden
De West-Europese staalreus ziet uiteindelijk af van de overname van het Turkse Erdemir, dat geprivatiseerd wordt. De groep gaat haar overnamepolitiek wel voortzetten.

BASF (+0,4 %; 62,86 EUR)  •  Houden
De Duitse chemiegroep investeert in Azië, maar vergeet Oost-Europa niet (waar de komende jaren 1 miljard euro per jaar zal naartoe vloeien). BASF bevestigt ook zijn vooruitzichten voor 2005.

DISNEY (-0,1 %24,10 USD)  • Houden
De erg omstreden vroegere nummer 1 heeft nu ook zijn zitje in de raad van bestuur opgegeven. In de filmpoot worden zware verliezen verwacht voor het lopende kwartaal. De hoge olieprijzen zouden het bezoek aan de attractieparken kunnen afremmen. Het aandeel blijft niettemin correct gewaardeerd.

EADS (-1,4 %; 29,10 EUR)  •  Verkopen
Dochter Airbus (80 %) heeft aangekondigd dat de productie van de A350 van start gaat. Dit toestel moet de B787 van Boeing die al twee jaren vliegt, beconcurreren. De handelsoorlog kan de marges onder druk zetten.

PARMALAT (2,64 EUR)  •  Verkopen
Het aandeel dat geschrapt werd na een financieel schandaal, noteert weer op de beurs van Milaan. De nieuwe aandelen (de oude van voor de schrapping zijn waardeloos) vloeien voort uit de conversie van obligaties, waarvan de houders 20 à 30 % van hun inzet recupereren. Parmalat is zijn schulden kwijt, volgt de regels van corporate governance, en concentreert zich op melk. Het verdwijnen van de familiale aandeelhouders zet op termijn zelfs de deur op een kier voor een overname. Maar de weg naar winst is nog lang. Duur aandeel.

VNU (+0,6 %; 26,30 EUR)  •  Verkopen
De overname van IMS Health dreigt te mislukken : een groep aandeelhouders verzet zich. Misschien zou VNU de aandeelhouders die vinden dat er tussen de diverse afdelingen te weinig synergieën zijn, kunnen kalmeren door een of andere activiteit (Business Information ?) te verkopen. Enkel speculanten mogen het aandeel houden.

Deel dit artikel