Analyse
VPK Packaging 12 jaar geleden - donderdag 22 september 2005

Dankzij de stevige financiële basis kan VPK de huidige moeilijke marktomstandigheden makkelijk overbruggen.

Beterschap pas vanaf eind 2006

Dankzij de stevige financiële basis kan VPK de huidige moeilijke marktomstandigheden makkelijk overbruggen en er zelfs van profiteren.
Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

Hoewel VPK zijn omzet tijdens de eerste jaarhelft met 13,7 % zag toenemen, daalde de winst met 45 %. Zoals verwacht zag de groep haar marges verder afbrokkelen. Grote boosdoener is de overcapaciteit op de Europese papier- en kartonmarkt die de prijzen onder druk zet en die verhindert dat VPK de hogere energie- en grondstofprijzen (oud papier) in zijn verkoopprijzen kan doorrekenen. Pas vanaf eind 2006 verwacht de groep enigszins beterschap. Om de rendabiliteit te herstellen bij de Franse dochter Ondulys (golfkarton) waarin de participatie begin dit jaar tot 95 % werd opgetrokken, moesten bovendien herstructureringsmaatregelen genomen worden. VPK staat echter financieel zeer sterk (nauwelijks schulden) en is dan ook heel goed in staat de huidige “crisis” op de markt te doorstaan. Meer zelfs. De groep trekt haar investeringen fors op en misschien doet zich hier of daar zelfs een interessante overnamekans voor (concurrent in problemen). VPK rekent dan ook op een verder toename van zijn marktaandeel in West-Europa. Voor 2005 ramen we de winst per aandeel nu op 1,40 EUR (tegenover 2,70 EUR voordien) en voor 2006 op 1,56 EUR (2,84 EUR voorheen).

Koers op het moment van de analyse : 28,02 EUR

VPK is een Belgische middelgrote verpakkingsgroep, actief in 7 landen, die oud papier verwerkt tot golfkarton, massief karton, hulzen en hoekprofielen.

Deel dit artikel