Analyse
Vivendi Universal 12 jaar geleden - woensdag 14 september 2005

Mooie halfjaarresultaten, maar de toekomst riskeert minder rooskleurig te zijn voor deze erg versnipperde groep.

Regen na zonneschijn ?

Mooie halfjaarresultaten, maar de toekomst riskeert minder rooskleurig te zijn voor deze erg versnipperde groep. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

Het resultaat over de eerste helft van het jaar was een aangename verrassing : terwijl de omzet met 8 % steeg, is de winst per aandeel meer dan verdrievoudigd (op vergelijkbare basis). Behalve de telecompoot, die sterk blijft presteren, deden ook de muziekactiviteiten (uitbreiding marktaandeel) en de videospelletjes (opnieuw bedrijfswinst dankzij het succes van het internetspel World of Warcraft) het erg goed. En tot slot duwde ook de daling van de fiscale en van de financiële lasten het resultaat hoger. We trekken onze winstramingen dan ook op, van 1,62 tot 1,83 EUR per aandeel voor 2005 en van 1,85 tot 1,97 EUR voor 2006.
Tussen de erg versnipperde activiteiten van de groep bestaan echter nauwelijks synergieën en volgens ons zal Vivendi zijn huidige prestaties slechts mits zware investeringen kunnen volhouden. Wellicht moet de groep binnenkort op zoek naar samenwerkingsverbanden, bijv. met Lagardère in de mediasector (er wordt al onderhandeld) of met Vodafone voor de mobiele telefonie. Maar de kans is groot dat Vivendi aan de onderhandelingstafel geen vuist zal kunnen maken.

Koers op het moment van de analyse : 26,2 EUR

De Franse groep  Vivendi Universal is actief in de telecom- en de mediasector, muziek en videospelletjes inbegrepen.

Deel dit artikel