Analyse
Telenet 12 jaar geleden - maandag 26 september 2005

ONDER DE LOEP : de beursintroductie.

ONDER DE LOEP

De Vlaamse telefonie-, internet-, en kabeloperator Telenet trekt naar de beurs. Echt warm lopen doen we niet. Daarvoor is het aandeel tegen de voorgestelde prijsvork van 21 à 25,50 EUR te duur. Maar gezien de populariteit van het aandeel, mag u speculatief intekenen met het oog op een snelle koersstijging na de beursintroductie.

Een beetje geschiedenis
Sinds augustus 1997 biedt Telenet in Vlaanderen via een eigen glasvezelnetwerk en lokale netwerken aan het grote publiek internet- en vanaf januari 1998 ook telefoniediensten aan “via de kabel”. In 2002 verwierf het bedrijf de activiteiten kabeltelevisie en het kabelnetwerk van de gemengde intercommunales. In 2003 werd met de overname van Codenet de basis gelegd voor het aanbieden van breedbandinternet-, data- en spraakdiensten aan professionele klanten in België en Luxemburg en werden de Vlaamse activiteiten van betaaltelevisiezender Canal + ingelijfd. Met de overname van Sinfilo, eveneens in 2003, werd de definitieve aftrap gegeven voor de uitbouw van een netwerk van WI-FI “hotspots” (draadloze internettoegang op publieke plaatsen zoals stations, restaurants, hotels…). Ten slotte lanceerde Telenet zopas interactieve digitale televisie. En nu worden de lang verwachte beursplannen geconcretiseerd.

Een succesverhaal
De groep, die enkele jaren geleden door haar torenhoge schulden – het gevolg van haar zware investeringen en opstartverliezen – nog op het randje van de afgrond stond, groeide in Vlaanderen ondertussen uit tot een toonaangevende telecom- en kabeloperator. Tussen 2002 en 2004 namen de opbrengsten gemiddeld met 48,9 % per jaar toe (25 % zonder overnames). Het aantal internetklanten verdubbelde in minder dan drie jaar tijd.
Met in totaal ruim 2,6 miljoen klanten is Telenet in Vlaanderen de nummer één voor kabeltelevisie (2/3 van de gezinnen) en voor breedbandinternet (circa 600 000 abonnees) en de nummer twee, na Belgacom, voor telefonie (ruim 300 000 aansluitingen). Wat de prille digitale televisie betreft, verwacht de groep amper enkele weken na de lancering de kaap van 40 000 abonnees te zullen ronden.

OMZETVERDELING TELENET

Mooie troeven, maar ook risico’s
De belangrijkste troef van Telenet is ongetwijfeld dat het in tegenstelling tot andere telecom- en kabeloperatoren, over een eigen netwerk beschikt en dus niet afhankelijk is van andere operatoren. Daarnaast kan de groep bogen op een sterke merknaam en heeft ze dankzij haar innoverende en performante producten (snelste internet op de markt) erg tevreden en trouwe klanten. Een laatste pluspunt is dat de inkomstenstroom (zie grafiek) mooi gespreid is over de verschillende activiteiten.
Minpunten zijn de erg hoge schuldenlast en de groeiende concurrentie. Met name wat de interactieve digitale televisie betreft, zou dit een streep door de rekening van Telenet kunnen zijn. Zo lanceerde ook Belgacom zich op deze markt en wellicht zullen er nog volgen. En dan is er ook het risico eigen aan de sector. De technologieën van vandaag kunnen morgen al uit de markt gedrongen worden door nieuwe ontwikkelingen. Om technisch “bij” te blijven en geen achterstand op te lopen tegenover hun concurrenten zijn de bedrijven dus verplicht om zware en dure investeringen te doen.

En de toekomstige groei ?
In de eerste plaats mikt Telenet op verdere groei in Vlaanderen, vooral in breedbandinternet en in telefonie (uitbreiden marktaandeel via ultramoderne technologieën en vernieuwende promoties). Voorts verwacht de groep veel van de ontwikkeling van de interactieve digitale televisie. Door het aanbieden van gecombineerde pakketten (tv-, internet- en telefoondiensten) wil de groep bovendien de inkomsten per klant opvoeren. Ten slotte wil ze haar positie als leverancier van bedrijfsoplossingen verstevigen (uitbreiding van diensten naar KMO’s in België en Luxemburg, maatoplossingen voor grotere bedrijven). Overnameplannen staan er niet direct op de agenda, maar een samenwerking of partnerschap met de Waalse kabelexploitanten behoort zeker tot de mogelijkheden.

Verwachtingen
Het doel van de beursintroductie is vers kapitaal op te halen om een deel van de schulden terug te betalen. Tegelijk krijgt een aantal beleggers en durfkapitalisten zoals de GIMV – die vóór de beursintroductie 14,9 % van Telenet in handen had – de kans om hun investering te gelde te maken.
Ondertussen verwacht Telenet de eerstvolgende jaren nog met verlies te zullen draaien en moeten de aandeelhouders dus nog geen dividend verwachten. We rekenen voor 2005 en 2006 op een verlies van resp. 0,47 en 0,07 EUR per aandeel.

Praktische info

·    Intekenperiode van maandag 26/09 tot en met vrijdag 7/10.

·    Vervroegde afsluiting mogelijk vanaf vrijdag 30/09 om 16 uur.

·    KBC, Dexia, Fortis, ING, Petercam en Bank Degroof treden op als loketbanken.

·    Tot en met vrijdag 30/09 genieten de intekenaars bij de loketbanken een bevoorrechte toewijzing bij de (verwachte) overintekening.

·     

Deel dit artikel