Analyse
Mobistar 12 jaar geleden - woensdag 28 september 2005

De perspectieven zijn bescheiden en de hoop op een overname door France Telecom op korte termijn stompt af.

Sterk resultaat maar bescheiden vooruitzichten

De perspectieven zijn bescheiden en de hoop op een overname door France Telecom op korte termijn stompt af. Duur aandeel.
VERKOPEN.

In de eerste jaarhelft steeg de omzet met 8,7 %. De winst per aandeel nam met 14 % toe tot 2,15 EUR. Toch verlaagt Mobistar zijn groeidoelstelling voor heel het jaar tot 10 %. Dat cijfer lijkt ons echter nog te optimistisch. De concurrentie van Proximus en Base, die allebei nieuwe diensten aanbieden tegen lage prijzen in het segment van de betaalkaarten, wordt immers steeds scherper. Bovendien is de omzetstijging van de eerste jaarhelft vooral te danken aan het feit dat het aantal abonnementen sneller toenam dan de betaalkaarten. De verhouding tussen abonnementen en betaalkaarten ligt nu echte net als bij Proximus op 40/60, zodat het effect daarvan zal afstompen. Omdat Mobistar ten slotte hogere interconnectietarieven toepast dan zijn concurrenten tussen vaste en mobiele telefonie, zou het meer dan zijn concurrenten getroffen kunnen worden door een nieuwe wettelijk verplichte verlaging van die tarieven. Vandaar dat we voor 2005 een wints per aandeel verwachent van 4,35 EUR en voor 2006 een beperkte stijging van 7 % tot 4,65 EUR. Omdat France Télécom recent het Spaanse Amena overnam, is bovendien de kans kleiner geworden dat de Franse operator ook Mobistar zal overnemen.

Koers op het moment van de analyse : 66,75 EUR 

Mobistar is de tweede mobile telefoonoperator in België (na Proximus) met een marktaandeel van 33 %. 52 % van het kapitaal is in handen van France Telecom.

Deel dit artikel