Analyse
Valeo 12 jaar geleden - woensdag 24 augustus 2005

Door de stijging van de grondstoffenprijzen en de druk op de verkoopprijzen, trappelt de groep ter plaatse. Toch is er hoop voor de toekomst.

Het klimaat blijft somber

Door de stijging van de grondstoffenprijzen en de druk op de verkoopprijzen, trappelt de groep ter plaatse. Toch is er, via ontwikkelingen in de lageloonlanden, hoop voor de toekomst. 
HOUDEN.

De Franse groep sluit weldra een productie-eenheid in de Verenigde Staten. Gezien de enorme prijsconcurrentie op die markt wekt dat weinig verwondering. De rendabiliteit van deze fabriek was in 2004 in evenwicht geraakt, maar viel in de eerste jaarhelft weer terug. Dat komt omdat de productiecijfers van de grootste Amerikaanse klant, General Motors, aan het dalen zijn, zodat deze constructeur ook minder bestellingen plaatst. In die omstandigheden is het voor de fabriek van Valeo erg moeilijk om de stijging van de grondstoffenprijzen door te rekenen in de verkoopprijzen, temeer omdat het om producten met weinig toegevoegde waarde gaat. De productie zal worden overgeplaatst naar Mexico, en er zal een herstructureringslast van 0,50 EUR per aandeel in rekening worden gebracht. In Europa verwachten ook VW en Daimler Chrysler dat ze minder bestellingen zullen plaatsen bij Valeo, dat de komende twee jaar wel een steuntje in de rug zal krijgen van de aan de gang zijnde vernieuwing van de modellen bij Peugeot en Renault. Voor de langere termijn bouwt Valeo heel geleidelijk aan een onontbeerlijke expansie in de lageloonlanden.

Koers op het moment van de analyse : 34,20 EUR

Valeo is één van de grootste leveranciers van onderdelen voor auto’s en vrachtwagens ter wereld : elektrische motoren, wissystemen, thermische systemen voor motoren…

Deel dit artikel