Analyse
Suez 12 jaar geleden - vrijdag 12 augustus 2005

Suez koopt minderheidsaandeelhouders Electrabel uit.

Koers op het moment van de analyse  : 24.62 EUR

Na de forse koersstijging kopen we niet meer

Het bod van Suez op de 49,9 % van haar Belgische dochter Electrabel die ze nog niet in bezit had, komt allerminst als een verrassing. Door heel wat activiteiten af te stoten en door een grondige herstructurering is Suez er de jongste jaren in geslaagd haar financiële situatie merkelijk te verbeteren.   Daardoor heeft de groep nu ook de middelen om dit bod te doen. Suez biedt 11,2 miljard euro,  waarvan zo’n 80 % in cash en 20 % in aandelen. Dat lijkt ons aan de hoge kant. Dat de groep ook aankondigde om een 10 % hoger dividend uit te betalen is volgens ons bedoeld om de  pil voor de aandeelhouders wat te vergulden. Al bij al denken wij echter dat de overname een goede zaak is voor Suez. Zo kan de groep immers de hand leggen op de aanzienlijke stroom van liquiditeiten die door Electrabel wordt gegenereerd, en die eventueel gebruiken voor nog meer expansie in Europa, wat de kern van de strategie is. Door de  liberalisering van de gas- en elektriciteitsmarkt neemt de concurrentie toe, maar Suez wil absoluut een hoofdrol spelen. Zo wil  Suez in Frankrijk, waar de groep  de handschoen moet opnemen tegen de reus EDF, nu een marktaandeel van  15 %, terwijl ze eerst maar naar 10 % streefde.
Door de overname van Electrabel krijgt de energiepoot een groter gewicht in de groep, terwijl de milieudivisie (water en afval) nog slechts een kwart van de activiteiten vertegenwoordigt, zodat de vraag rijst of daarvoor nog een toekomst is. 

Globaal genomen is de overname van Electrabel een goede zaak voor de aandeelhouders van Suez. Het management verwacht dat dit vanaf 2007 een positieve impact zal hebben op het resultaat. Niettemin veranderen we, als gevolg van de recente koersstijging, ons advies : niet meer kopen, maar houden.   

Deel dit artikel