Analyse
Jenoptik 12 jaar geleden - vrijdag 26 augustus 2005

De koers wordt afgeremd door de problemen met de verkoop van een afdeling.

De markt wacht op de verkoop van Clean Systems

De koers wordt afgeremd door de problemen met de verkoop van een afdeling. De rendabiliteit verbetert nochtans.
Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

In de eerste helft van 2005 lag de omzet 2,1 % hoger dan een jaar eerder. In de divisie Clean Systems (ontwerp van stofvrije ruimtes voor de productie van halfgeleiders ) stagneerde de activiteit, maar de afdeling Phototonics (optische producten), het paradepaardje van de groep, kon uitpakken met een interne groei van 14 %. De bedrijfswinst overschreed vooral dankzij de daling van de kosten in de afdeling Clean Systems de kaap van 21 miljoen euro (10,2 miljoen in het eerste semester van 2004). En toch trappelt de koers ter plaatse, terwijl de Duitse technologie-index Tecdax sinds begin dit jaar met 12 % gestegen is. De oorzaak daarvan moet gezocht worden bij Clean Systems. Jenoptik zou deze afdeling graag verkopen om zijn schulden te delgen. Zo zou de groep met een propere lei kunnen herbeginnen en zich op Phototonics kunnen concentreren. Maar ze krijgt de verkoop niet rond (onlangs nog werd de beursintroductie van MWZ Singapore, de belangrijkste dochteronderneming van Clean Systems, voor onbepaalde tijd uitgesteld).

Koers op het moment van de analyse : 7,84 EUR

De koers van Jenoptik (vet, basis 100) blijft hangen, in tegenstelling tot het gemiddelde van de Duitse technologieaandelen (Tecdax-index). Alleen een beslissing i.v.m. Clean Systems kan het aandeel een nieuwe start geven.

De Duitse groep Jenoptik is actief in de optische elektronica (lasers, detectiesystemen, enz.) en in het ontwerpen van stofvrije ruimtes (ruimtes met gecontroleerde en stofarme atmosfeer, nodig voor het aanmaken van elektronische componenten).

 

Deel dit artikel