Analyse
VNU 12 jaar geleden - maandag 18 juli 2005

De Nederlandse groep neemt de wereldleider in het verzamelen van gegevens voor de medische en farmaceutische wereld over.

Koers op het moment van de analyse : 23,40 EUR

Overname IMS

De Nederlandse groep VNU nam vorige week het Amerikaanse IMS Health over. IMS is wereldleider in het verzamelen van gegevens voor de medische en farmaceutische wereld (o.m. info over het voorschrijfgedrag van dokters). VNU evolueerde de voorbije jaren van een uitgeverij van o.a. telefoonboeken, kranten en tijdschriften naar een B2B-onderneming gespecialiseerd in het verzamelen van interessante marktgegevens voor grote bedrijven (Marketing Information) en mediaconcerns (Media Measurement). Daarnaast is er nog de afdeling Business Information die vakbeurzen organiseert en gespecialiseerde tijdschriften uitgeeft, en die na de overname van IMS een beetje de vreemde eend in de bijt wordt.
Op het eerste gezicht betaalt VNU een hoge prijs (6,6 miljard dollar) voor een bedrijf dat in 2004 'slechts' een omzet boekte van 1,6 miljard dollar en een winst van ± 275 miljoen dollar. IMS groeit de laatste jaren wel aan een ritme van zowat 15 % per jaar en VNU rekent ook op belangrijke synergie-effecten. Volgens ons zal de overname dit jaar en volgend jaar nog niet veel effect hebben op het resultaat van VNU. We handhaven onze winstraming per aandeel op respectievelijk 1,38 en 1,59 EUR voor 2005 en 2006 (rekening houdend met IFRS-normen). Het enige onmiddellijke voordeel van de overname is dat de basisactiviteit nu beter verspreid zit over diverse sectoren, waardoor het ondernemingsrisico daalt.

VNU heeft een mooie maar dure overname gerealiseerd die wellicht weinig zal veranderen aan de winst per aandeel. Correct gewaardeerd aandeel. Houden.

 

 

Deel dit artikel