Analyse
Omega Pharma 12 jaar geleden - maandag 25 juli 2005

De Belgische distributeur van generische geneesmiddelen en farmacieproducten zonder voorschrift publiceerde zijn omzet over het eerste semester.

Koers op het moment van de analyse : 46,49 EUR

Te optimistische doelstellingen

Omega Pharma spitst zich vooral toe op voorschriftvrije producten (OTC-markt, ±70 % van de omzet) en heeft een partnership met Stada-dochter Eurogenerics voor de distributie van generische geneesmiddelen. De halfjaarcijfers veranderen niks aan onze opinie. De omzetstijging van 27 % overtreft de verwachtingen van de markt, maar de prognoses van het bedrijf waren dan ook heel voorzichtig. Bovendien zal de omzetgroei in België (+28 %) niet resulteren in een gelijkaardige winstgroei. De omzet steunt immers gedeeltelijk op de verkoop van generische geneesmiddelen, waar de marges kleiner zijn dan voor de andere activiteiten. We houden dus vast aan onze winstprognose van 3,2 EUR per aandeel voor 2005.
De halfjaarresultaten zijn niet slecht, maar we maken toch enig voorbehoud voor de langere termijn. Omega hoopt voor de komende jaren op een groei van de verkopen van 6 % per jaar (zonder acquisities). Dit is behoorlijk optimistisch als je weet dat voor de OTC-markt als geheel een groei van ±3 % wordt vooropgesteld. Over het eerste halfjaar bedroeg de groei 9,3 %, maar dat blijft wellicht niet duren. Er werd de eerste zes maanden van 2005 immers een recordaantal nieuwe producten gelanceerd en ook de verkoop van een aantal recent verworven producten werd nieuw leven ingeblazen. Bovendien laten de grote spelers uit de sector steeds meer hun oog vallen op de OTC-markt en lijkt een hogere druk op de marges reëel.

De doelstellingen van Omega lijken ons makkelijk haalbaar voor 2005, maar niet voor de langere termijn. Duur aandeel. Verkopen.

OMEGA PHARMA / BEL 20

De koers van Omega (vet, basis 100) klimt, maar de winstwaarschuwingen eind 2002 en 2004 laten sporen na. Verkopen.

Deel dit artikel