Analyse
Flamel Technologies 12 jaar geleden - vrijdag 8 juli 2005

Tijdens de algemene vergadering van 22 juni beslisten de aandeelhouders om hun vertrouwen in de directie van het Franse nanotechnologie-bedrijf niet te vernieuwen.

Koers op het moment van de analyse : 19,00 USD

We vinden de nieuwe directie nauwelijks overtuigend

De inspanningen van de CEO van Flamel – of moeten we zeggen zijn ex-CEO –, Gérard Soula, waren uiteindelijk tevergeefs. Tijdens de algemene vergadering van 22 juni beslisten de aandeelhouders om hun vertrouwen in de directie van het Franse nanotechnologie-bedrijf niet te vernieuwen. Ter herinnering: een referentie-aandeelhouder (Oscar Schafer) had de overige aandeelhouders van Flamel onlangs gevraagd om de hele raad van bestuur gewoon te vervangen. Hij rechtvaardigde zijn eis op basis van het feit dat de onderneming nieuwe contracten maar heel langzaam rond krijgt. Zijn verzoek viel niet in dovemansoren! Geen van de vroegere bestuurders werd herkozen en Flamel wordt nu bestuurd door drie nieuwe bestuurders die door Oscar Schafer zelf werden gekozen. We kunnen deze beslissing, die ons inziens zelfs tegen hun belangen indruist,  enkel maar betreuren. Zoals we benadrukten in ons vorige artikel over Flamel hebben twee van de drie nieuwe bestuurders geen enkele gekende ervaring in de farmaceutische sector. Zij hebben ons inziens wat te weinig bagage om een onderneming te leiden die haar inkomsten vooral haalt uit partnerships met bedrijven uit de farmaceutische sector. Maar er zijn nog andere redenen voor ongerustheid. De derde bestuurder die werd verkozen door de aandeelhouders van Flamel is tevens de CEO van Valeant Pharmaceuticals, een Amerikaans bedrijf dat o.a Viramidine® ontwikkelt, een nieuwe forumulering van Ribavirin® dat wordt gebruikt voor de behandeling van hepatitis C. Flamel ontwikkelt momenteel ook een nieuwe formulering van Ribavirin® op basis van haar Micropump® technologie. Wij zitten hier dus met een heus belangenconflict want deze twee geneesmiddelen zijn directe concurrenten.

Hoewel het werk van de vroegere directie van Flamel zeker voor verbetering vatbaar was, vinden wij de nieuwe directie die de aandeelhouders hebben gekozen, nauwelijks overtuigender. Hoewel de productenportefeuille van Flamel ons inziens een interessant ontwikkelingspotentieel vertegenwoordigt, laten we het aandeel nu liever links liggen. Verkopen.

Deel dit artikel