Analyse
Deceuninck 13 jaar geleden - vrijdag 8 juli 2005

Er ontstond enige commotie toen bekend werd dat de familiale aandeelhouders overwegen om hun aandelen te verkopen.

Koers op het moment van de analyse : 26,00 EUR

Een bod is mogelijk

Het ziet ernaar uit dat 2005 een goed jaar wordt voor de West-Vlaamse fabrikant van onder meer kunststofprofielen voor deuren en ramen. De groep die vorig jaar fors leed onder de stijging van de pvc-prijs, haar belangrijkste grondstof, kon intussen een deel van die hausse in haar verkoopprijzen doorrekenen; nu de pvc-prijzen opnieuw aan het dalen zijn (ca. -20 % sinds begin dit jaar) schieten de marges de hoogte in. De klanten dringen er natuurlijk op aan om de verkoopprijzen weer te verlagen, maar het feit dat prijsonderhandelingen meestal zo’n drie maanden aanslepen, speelt nu in de kaart van Deceuninck. Omdat de verkoop tijdens de eerste jaarhelft redelijk zwak was, laten we onze winstraming voor 2005 (rekening houdend met IFRS -normen) niettemin onveranderd op 1,30 EUR per aandeel.
Vorige week ontstond er enige commotie toen bekend werd dat de familiale aandeelhouders overwegen om hun aandelen te verkopen al ze er de “juiste” prijs voor krijgen. Gezien de huidige interesse van buitenlandse investeringsmaatschappijen voor Vlaamse familiale ondernemingen lijkt dit een plausibel scenario. Als de prijs waartegen de familie verkoopt boven de beurskoers ligt, moet er een bod komen op alle aandelen tegen dezelfde prijs. Op basis van de bedragen die investeringsmaatschappijen recent neertelden voor gelijkaardige ondernemingen, lijkt een prijsvork van 25 à 30 EUR per aandeel ons realistisch.

De huidige situatie op de pvc-markt speelt in het voordeel van de groep, ook al zullen de prijzen in het zog van de olieprijs na de zomer wellicht opnieuw iets aantrekken. Ook de komende jaren verwachten we een mooie groei dankzij de ontwikkeling van nieuwe markten zoals Rusland en Turkije. Het aandeel is duur, maar met het oog op een mogelijk bod, mag u het houden.

DECEUNINCK / PRIJS VAN DE PVC

Deceuninck (vet, basis 100) profiteert van de daling van de pvc-prijs en ziet zijn marges toenemen.

Deel dit artikel