Analyse
Cimpor 12 jaar geleden - vrijdag 15 juli 2005

Cimentos de Portugal meot kampen met de sterk gedaalde verkoopprijzen in Brazilië, de hogere energiekosten en de zwakke Portugese markt.

Koers op het moment van de analyse : 4,43 EUR

Interessante wijziging in de statuten

Ondanks de slappe economie in Portugal, is de omzet van Cimentos de Portugal in het eerste kwartaal met 4,9 % gestegen. Dat heeft de tiende cementgroep ter wereld te danken aan goede buitenlandse prestaties, vooral in Egypte (+54,8 %) en Zuid-Afrika (+25,2 %). Het bedrijfsresultaat bleef evenwel onder de verwachtingen. De bedrijfsmarge kromp van 26,5 % naar 22,9 % en ook de winst per aandeel daalde iets sterker dan verwacht (-7,9 % t.o.v. eerste kwartaal 2004). De oorzaak is te zoeken bij de sterk gedaalde verkoopprijzen in Brazilië, bij de hogere energiekosten, en bij de zwakke Portugese markt.
Cimpor heeft in zijn statuten de bepaling geschrapt die het stemrecht van aandeelhouders beperkte tot maximaal 10 %, ongeacht hun deelname in het kapitaal. Dit zou de interesse kunnen aanwakkeren van mogelijke overnemers zoals het Franse Lafarge, dat nu al 12,6 % van de aandelen bezit. De vastgoedpromotor Teixeira Duarte – die met een belang van 22,65 % een controlepositie bezit – gaf alvast te kennen dat het niet van plan is zijn aandelen te verkopen.

De resultaten in het eerste kwartaal waren ietwat ontgoochelend. We verlagen onze winstraming voor 2005 van 0,34 EUR per aandeel naar 0,33 EUR (rekening houdend met IFRS-normen). Voor 2006 mikken we op 0,36 EUR. Correct gewaardeerd aandeel. Houden.

Deel dit artikel