Analyse
ASML 12 jaar geleden - vrijdag 8 juli 2005

Hoewel de vooruitzichten voor de verkoop van halfgeleiders al twee maal werden opgetrokken, heeft de koers van de Nederlandse producent van lithografische systemen niet van deze trend geprofiteerd.

Koers op het moment van de analyse : 13,10 EUR

De winstvooruitzichten zijn in de koers ge├»ntegreerd

Hoewel de vooruitzichten voor de wereldwijde verkoop van halfgeleiders voor dit jaar al twee maal werden opgetrokken, heeft de koers van de Nederlandse producent van lithografische systemen ASML nochtans niet van deze trend geprofiteerd. Integendeel! Op een jaar tijd verloor het aandeel 6 % van zijn waarde. Een gelegenheid om een nieuwe positie in dit aandeel te nemen? Wij denken van niet om de volgende redenen. Hoewel de verkoop van elektronische chips dit jaar waarschijnlijk een nieuw record zal bereiken, is de groeivertraging niettemin een realiteit. Volgens de laatste ramingen zou de wereldmarkt voor halfgeleiders in 2005 maar met 6 % stijgen. Dit is beduidend minder dan de 25 en 20 % van respectievelijk 2003 en 2004. Ondanks een nieuwe bestelling van UMC, de tweede grootste onderaannemer ter wereld voor halfgeleiders, is het orderboekje van ASML niet zo goed gevuld als vorig jaar. De directie had dit trouwens bij de publicatie van de laatste kwartaalresultaten al benadrukt: voor het tweede kwartaal 2005 wordt geen herstel van de bestellingen verwacht. M.a.w.: de verkoopvooruitzichten voor dit jaar zijn ons inziens tamelijk gematigd. Een hypothese die de laatste statistieken overigens lijken te bevestigen. De wereldverkoop van uitrusting voor de productie van halfgeleiders daalde in april voor de derde maand op rij omdat de producenten van chips hun investeringen in productiecapaciteit afgeremd hebben. Ondanks zijn technologische voorsprong heeft ASML het moeilijk om door te dringen op de Japanse markt (20 % van de wereldmarkt) omwille van de hardnekkige tegenstand waarop ASML bij de lokale marktspelers Nikon en Canon stuit.

Ons inziens zijn de winstvooruitzichten van ASML nu al in de koers geïntegreerd. Het stijgingspotentieel op twee/drie jaar lijkt ons inziens beperkt. U kunt dit dure aandeel dus verkopen .

Deel dit artikel