Analyse
Agfa-Gevaert 13 jaar geleden - vrijdag 8 juli 2005

De producent van analoge en digitale systemen voor de grafische industrie en de gezondheidssector is de weg aan het effenen voor de verkoop van één of van zijn beide afdelingen.

Koers op het moment van de analyse : 22,20 EUR

Speculeer op de  verkoop van één of van beide afdelingen.

Agfa-Gevaert, producent van analoge en digitale systemen voor de grafische industrie en de gezondheidssector, meldde vorige week dat de resultaten over het tweede kwartaal, die half augustus worden bekendgemaakt, zullen tegenvallen. Oorzaken : een lager dan verwachte omzet, de hoge grondstofprijzen en de lagere verkoopprijzen in de gezondheidssector… We schroeven onze winstraming voor het boekjaar 2005 (rekening houdend met IFRS-normen) voorlopig van 1,55 naar 1,39 EUR per aandeel terug.
Maar er was ook wat goed nieuws. Agfa deelde mee dat de splitsing van de twee activiteiten (grafische en medische) in aparte entiteiten reeds per 1 januari 2006 een feit zal zijn i.p.v. “ergens in 2007”. Ons inziens is Agfa duidelijk de weg aan het effenen voor de verkoop van één of van beide afdelingen. Dat zou overigens in de kaart spelen van hoofdaandeelhouder KBC, die al te verstaan heeft gegeven zijn 25 %-participatie in Agfa kwijt te willen. De verkoop van de twee afdelingen afzonderlijk zal waarschijnlijk meer opbrengen dan de verkoop van Agfa in zijn totaliteit.

Op basis van de winst en de winstvooruitzichten is dit aandeel aan de  dure kant maar het blijft beter in portefeuille als speculatie op een snelle verkoop van één of van beide afdelingen.

Deel dit artikel